GR de Bevelanden koos bewust voor Diginetwerk… én eGem

11 juli 2016

“Papa, is werken bij de gemeente anders dan bij een bedrijf?“, vroeg de 16-jarige dochter laatst aan haar vader. Haar vader is Patrick Schouw, Hoofd ICT van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden. Deze regeling is de basis voor een intensieve samenwerking tussen de vijf gemeenten uit de Bevelanden (Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal). Met een glimlach vertelt Patrick hoe hij zijn dochter en haar vriendinnen uitnodigde op het gemeentekantoor van Goes. “Ik heb ze verteld over mijn dagelijkse werk. Dat er verschillen, maar ook overeenkomsten zijn. En dat bij de overheid van mij ook een vorm van ondernemerschap gevraagd wordt. Wij moeten ook verantwoorde keuzes maken. Keuzes zoals ik die nu bijvoorbeeld heb gemaakt voor Diginetwerk en eGem.”
Het kan anders
“eGem is weliswaar een nieuw bedrijf, maar het voelt vertrouwd. De mensen achter eGem zitten al jaren in de lokale overheid en kennen wij goed. eGem is daardoor bekend. Onze ervaringen met deze mensen zijn bovendien goed. Het contact is warm en persoonlijk. De lijntjes zijn kort en eGem schakelt snel. Dit in schril contrast met een grote leveranciers. Log, lange procedures en het blijft altijd schrikken als de offerte op de mat valt. We waren hiermee klaar. eGem heeft laten zien dat het ook anders kan.”

Alternatief voor Gemnet
“eGem biedt keuzevrijheid. Eindelijk een bedrijf die e-overheid snapt en ook een alternatief voor Gemnet kan bieden. Wij waren tot de komst van eGem afhankelijk van Gemnet van KPN. Er was simpelweg geen alternatief voor Gemnet voorhanden. KPN heeft met Gemnet een monopolie en kon daardoor een hoge prijs vragen. Met de komst van Diginetwerk is dat afgelopen. Gemeenten kunnen nu zelf de leverancier naar keuze kiezen. Wij investeren daarom graag in Diginetwerk en eGem.”Netwerken is een vak apart
Patrick vertelt: “Wij waren ons aan het oriënteren op de verschillende netwerkwerkmogelijkheden. Met onze huidige leverancier kwamen wij er niet uit. eGem kwam daarom ook precies op het juiste moment.
 Netwerken lijkt eenvoudig, maar ook op dit gebied moet je de kennis in huis hebben en deze onderhouden. Dit is lang niet altijd eenvoudig. Het is niet onze core-business en het is daarom prettig als architecten van eGem over ons schouder meekijken. Zij weten waar ze over praten en zij helpen ons waar nodig. Precies dat juiste zetje geeft eGem.”

Risico’s in kaart
“Maar een nieuw bedrijf als eGem geeft ook risico’s. Als overheid kun en wil je risico’s zo veel mogelijk uitsluiten. Gek genoeg speelt gevoel hierbij een erg belangrijke rol. Wij kunnen met elkaar van alles van tevoren op papier zetten en dit hebben wij dan ook gedaan. Maar uiteindelijk draait het toch om vertrouwen en dat was er. eGem is gewoon heel erg open geweest wat betreft de mogelijke risico’s. eGem voldoet bovendien aan alle eisen van Logius. Dat straalt zekerheid en vertrouwen uit. Wij hadden daarnaast nog een extra vangnet achter de hand. Dat alles bij elkaar gaf de doorslag.” 

Vlotte en prettige implementatie
“Het is allemaal erg gestructureerd. Het Plan van Aanpak gaf veel vertrouwen. Er was duidelijk veel aandacht voor de implementatie. Het voelde goed en het voelde veel meer eigen. Toen er tijdens de implementatie een onverwachte situatie naar voren kwam, was eGem direct betrokken en nam het probleem serieus.

Dit leidde tot een snelle analyse en een juist diagnose, met gelijk een voorstel en alternatieven. Dat vond ik super. Zo hoort het en het is erg fijn als dit zo opgepakt wordt. De sfeer is altijd: Hoe lossen we dit op?”

Verrassend
“Je bent bezig met pionieren in een markt die op slot lijkt te zitten. Samen zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Iets nieuws en verrassends neerzetten met een toekomst. Dat is vernieuwend en is gelukt! Er is erg goed over nagedacht. Het getuigt bovendien van lef om tegen het grote KPN aan te boksen. Ondernemerschap mag dan beloond worden. eGem breekt een markt open en bereikt iets voor veel gemeenten. Voor mij is dat dan ook een teken. Een teken, dat GR de Bevelanden een goede keuze heeft gemaakt voor Diginetwerk… én eGem.”

Een tien
“Als ik jullie moet aanbevelen bij andere collega’s en gemeenten, dan geef ik eGem, op een schaal van 1 tot 10, een 10. Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom dit cijfer lager zou moeten zijn. Ook niet omdat wij hier Zeeuwen zijn.” Wilko Fokke, adviseur ICT, lacht en vult aan: “wij doen het uiteraard ook voor de kostenbesparingen. De prijzen van eGem zijn dik in orde.”

Oja, hoe is het eigenlijk met je dochter afgelopen?
“Ze waren enthousiast van mijn verhaal, maar binnen een uur waren ze toch al weer weg. Winkelen met je vriendinnen blijft tenslotte toch nog leuker…”

 Zij weten waar ze over praten en zij helpen ons waar nodig. Precies dat juiste zetje geeft eGem.”


eGem breekt een markt open en bereikt iets voor veel gemeenten.”

Heeft u ook interesse in Diginetwerk van eGem?

Contact ons