eGem ziet het levenslicht

Op 18 mei 2015 ziet eGem het levenslicht na een grondig marktonderzoek met overheden en stakeholders. Er bleek een duidelijke behoefte te zijn aan een alternatief voor Gemnet. Veel gemeenten gaven aan dat een nieuwe leverancier een welkome aanvulling zou zijn. Men zocht keuzevrijheid wat betreft het transport van berichten van en naar Landelijke voorzieningen en Basisregistraties. eGem wil hierin voorzien met kwalitatief hoogstaand provideronafhankelijk netwerk met maximale beschikbaarheid.

Veilig emailen voor overheden

De behoefte om veilig te kunnen emailen bleek bij overheden eveneens sterk aanwezig. Op 6 juli 2015 sloot eGem daarom een samenwerkingsovereenkomst met VANAD Enovation. Hun dienst ZorgMail blijkt een bewezen en vertrouwde mailoplossing, waarmee overheden binnen een community van 14.000 organisaties en vooral ook naar burgers en bedrijven veilig kunnen mailen. Een goede aanvulling op het structurele berichtenverkeer van het Gemeenschappelijk GegevensKnooppunt (GGK). Bovendien erg laagdrempelig voor verzender en ontvanger.

Keuzevrijheid voor Diginetwerk

Om de vraag naar keuzevrijheid in te kunnen vullen kiest eGem voor de overheidsstandaard DiginetwerkOp 21 juli 2015 tekent eGem daarom een samenwerkingsovereenkomst met Logius. eGem investeert in een besloten infrastructuur (een providerneutraal netwerk) en wordt hiermee het 2e commerciële koppelnetwerk van Diginetwerk. Overheden kunnen vanaf dat moment zelf kiezen bij welk koppelnetwerk zij aan wensen te sluiten. De lang gevraagde wens naar keuzevrijheid komt hiermee eindelijk in vervulling voor veel overheden. Een belangrijke mijlpaal voor overheden en voor eGem.

Eerste gemeenten sluiten aan

Binnen zeven maanden na oprichting van eGem sluiten op 11 december 2015 de eerste vijf gemeenten aan op het eGem Diginetwerk. Dit doen ze vanuit twee datacentra en via twee verschillende telecomproviders. Hierdoor zijn zij niet meer afhankelijk van slechts één telecomprovider. Met een publieke IP-reeks van Logius zijn deze gemeenten daarnaast leverancier onafhankelijk. Bij een eventuele toekomstige migratie naar een ander koppelnetwerk kunnen zij eenvoudigweg hun reeks meenemen. Er is hierdoor geen lock-in meer.

Bijzondere band met SW bedrijven

eGem kent een bijzondere band met SW-bedrijven. Deze organisaties hebben de mogelijkheid om aan te sluiten op het UWV portaal via Diginetwerk. Dankzij het UWV portaal beschikken gemeenten en de SW-bedrijven over de volgende systemen: Werkmap, Sonar (klantvolgsysteem), WBS (vacature registratie en matching) en specifiek voor gemeenten GIP (Gemeentelijk Informatie Portaal). eGem sluit op 8 maart 2016 het eerste SW-bedrijf aan via eGem Diginetwerk. Een SW-bedrijf over ons: “Niets op aan te merken. Gewoon goede en vlotte dienstverlening. Binnen een mum geregeld”

Samen de lock-in verlagen

Samen met gemeenten en Logius stuurde eGem verschillende brieven naar beheerders van Landelijke voorzieningen en Basisregistratie. De laatste brieven gingen uit op 7 maart 2016. De boodschap was helder; zorg dat uw voorzieningen niet uitsluitend via Gemnet beschikbaar zijn. Sluit daarom ook aan op de standaarden van de overheid, zoals Diginetwerk. eGem gaat persoonlijk langs en licht nut en noodzaak toe. Alle overheden willen aansluiten en zetten hun projecten en migraties op. Een nieuwe mijlpaal voor eGem.

Meer overheden sluiten aan

Ondertussen weten steeds meer overheden de weg te vinden naar eGem. Zij sluiten aan op Diginetwerk, maar weten bovendien ook de aanvullende diensten te vinden, waaronder eGem IPVPN eGem EVPN en eGem Internet. Gemeente Steenbergen kiest bijvoorbeeld op 18 mei 2016 voor eGem. Zij geven aan dat eGem naast Diginetwerk ook de verbindingen regelt naar de Hosted VoIP omgeving van de gemeente. “eGem heeft de kennis en kunde in huis. Het blijft hoe dan ook een bijzondere markt. Daar moet je toch een beetje van zijn.” Aldus de klant.

Bewustzijn van kansen en risico's

Ondertussen bouwt eGem verder zijn portfolio uit. We ontvangen op 27 oktober 2016 onze eerste opdracht voor een Quickscan Datalekken. Deze Quickscan brengt op een eenvoudige en pragmatische wijzen de kansen en risico’s in kaart van een organisatie rondom de wet Meldplicht Datalekken. Bij gemeente Goeree-Overflakkee verhoogt eGem de bewustwording van de medewerkers rondom het emailen. De eGem Phishing campagne brengt snel duidelijkheid over de bewustwording status van de ruim 600 medewerkers.

Uitbreiding diensten & Team eGem

eGem breidt nogmaals haar portfolio uit, met een WhatsApp portaal. Gemeente Schagen (en ook Den Haag en Haarlemmermeer) kiest er enthousiast voor. Onze stagiair bij eGem doet een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van WhatsApp bij gemeenten en deelt de informatie op 29 november 2016 met de markt. Gemeente Beverwijk kiest voor het veilig delen van bestanden (ownCloud) en we gaan samen werken met het beste encryptiebedrijf van Nederland: AET europe. Onze medewerkers specialiseren zich verder in veilige communicatie voor overheden.

100e gemeente kiest voor ZorgMail

Op 7 december 2016 kiest de 100e gemeente voor ZorgMail. Een mooie mijlpaal voor VANAD en eGem. Deze opdracht maakt het extra bijzonder, omdat deze gemeente koos over de vernieuwde uitgebreide variant van ZorgMail. Hiermee kunnen overheden vanuit hun vertrouwde outlook omgeving altijd laagdrempelig veilig emailen. Vanuit hun eigen domeinnaam en voor alle medewerkers. ZorgMail (laat u niet afleiden door de naam) toont hiermee aan dat het een breed inzetbare emailoplossing is voor alle lokale overheden.

Steeds meer landelijke voorzieningen op Diginetwerk

Ondertussen komen steeds meer landelijke voorzieningen en Basisregistraties ook op Diginetwerk beschikbaar. Zo kunnen overheden sinds 9 februari 2017 via eGem Diginetwerk rechtstreeks aansluiten op SUWImail van Bureau Keten Werk en Inkomen (BKWI), de eerste Digitaal KlantDossier (DKD) berichten uitwisselen via het Inlichtingenbureau, aansluiten op de GBA-V van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en toegang krijgen tot de voorzieningen van Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Amsterdam sluit multi-redundant aan

eGem heeft een nieuw en modern core-netwerk, waarmee ook complexere vraagstukken eenvoudig kunnen worden ingevuld. Op 2 maart 2017 ontving eGem de opdracht van gemeente Amsterdam om twee eGem Diginetwerk-verbinding te leveren op twee verschillende datacentra via twee verschillende telecomleveranciers. Tevens diende deze twee verbindingen ook nog eens te kunnen communiceren met twee Diginetwerk-verbindingen van een ander koppelnetwerk. Gemeente Amsterdam wordt zo multi-redundant aangesloten en heeft een zeer hoge beschikbaarheid.

eGem viert 2-jarig bestaan bij Nijmegen

Op 18 mei 2017 vierde eGem zijn 2-jarig bestaan. We deden dit bij de gemeenschappelijk regeling ICT Rijk van Nijmegen (iRvN). Zij verzorgen de ICT voor gemeenten Druten, Beuningen, Heumen, Nijmegen, Mook en Middelaar en Groesbeek. Zij kozen voor eGem vanwege de mogelijkheid om hun twee locaties via twee verschillende telecomproviders te voorzien van Internet. Bovendien zorgde eGem dat hun eigen publieke IP-reeks op de juiste wijze geconfigureerd werd. Gevolg maximale beschikbaarheid en onafhankelijkheid.

Groen licht voor eGem Digikoppeling

Groen licht voor eGem Digikoppeling. Op 7 februari 2018 is het marktscan overzicht gepubliceerd van de 9 leveranciers die overheden kunnen ondersteunen bij de levering van een generieke Digikoppeling adapter. Aan alle door VNG Realisatie en Logius gestelde criteria voldoet eGem Digikoppeling. Met eGem Digikoppeling kunnen overheden aansluiten op de Landelijke Voorzieningen. Wat opvalt is dat de eGem Digikoppeling adapter de laagste TCO kent van alle leveranciers. Op 26 februari 2018 gaat de gemeente Oost-Gelre live met de eerste eGem Digikoppeling aansluiting op MijnOverheid.nl.

RNI en Inlichtingenbureau ook via Diginetwerk

Gemeente Goes sloot op 23 juni 2018 met behulp van eGem aan op de nieuwe RNI (Registratie Niet-Ingezeten). Hiermee is gemeente Goes de eerste van de 18 RNI-gemeenten in Nederland. Naast Gemnet is het vanaf 2 juli 2018 ook formeel mogelijk om de dienstverlening van het Inlichtingenbureau te benaderen via Diginetwerk. Senzer sloot op 20 november 2017 al met succes aan via eGem Diginetwerk.

1e applicatieleverancier sluit aan

iBurgerzaken van PinkRoccade Local Government maakt sinds 3 juli 2018 naast het netwerk van KPN Lokale Overheid (Gemnet) ook gebruik van Diginetwerk. Zo krijgen gemeenten eenvoudig toegang tot de Pink Private Cloud. De eerste gemeenten die gebruikmaken van iBurgerzaken via het eGem Diginetwerk zijn Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf. Martin Vlasma, senior netwerkbeheerder:  “Ik krijg positieve reacties van mijn collega’s. Dat is een goed teken.” Inmiddels zijn ook de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal met succes aangesloten via eGem.

Molenlanden kiest voor eGem Diginetwerk

Op 20 juli 2018 kozen gemeente Molenwaard en Giessenlanden voor eGem Diginetwerk. Gemeente Molenwaard is de eerste Nederlandse gemeente zonder gemeentehuis. Per 1 januari 2019 gaan de twee gemeenten op in de gemeente Molenlanden. “Door de keuze voor eGem gaan wij afscheid nemen van Gemnet. Wij kiezen bewust voor Diginetwerk. Het is een standaard voorziening van en voor de gehele overheid. Dus niet alleen voor gemeenten.” Lees hier de hele blog.

Gemeente Weststellingwerf is de eerste gemeente van Nederland die het proces Rijbewijzen over de vitale infrastructuur Diginetwer van Logius transporteert. De gemeente sloot op 9 oktober 2018 aan via eGem Diginetwerk. Een belangrijke mijlpaal omdat de uitgifte van rijbewijzen voorheen uitsluitend via enkele netwerkleverancier plaats vond. Hiermee zijn vrijwel alle overheidsprocessen beschikbaar op Diginetwerk. Lees hier de hele verhaal.

1e paspoort door Goes verstrekt via eGem Diginetwerk

De dag 20 november 2018 vergeet eGem niet snel meer. Op deze dag werd de gemeente Goes, als eerste in Nederland, via eGem Diginetwerk aangesloten op de landelijke voorziening van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) voor de uitgifte van reisdocumenten. De eerste paspoorten en identiteitskaarten worden vanaf dat moment via Diginetwerk verstrekt. Een belangrijke mijlpaal voor gemeente Goes, RvIG, Logius en eGem. Lees hier de hele verhaal.

Certificering

eGem maakt op 19 februari 2019 wereldkundig dat het eGem Diginetwerk gecertificeerd is. En zo ook alle andere verbindingen van eGem. Als eGem streven wij naar continue verbetering op het gebied van kwaliteit en informatiebeveiliging en het verhogen van klanttevredenheid. Hiervoor is een passend managementsysteem ingericht. Alle verbindingen van eGem voldoen daarom aan de eisen van de normeringen en is NEN-EN-ISO 9001, 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.

Paspomaat ook via eGem Diginetwerk

eGem slaagt erin als eerste koppelnetwerk ook de Paspomaat en Procura Verkiezingen via Diginetwerk te ontsluiten. Op 18 april 2019 worden door de gemeente Molenlanden de eerste verkiezingsberichten verzonden en op 12 april 2019 weet GR de Bevelanden de berichten van de Paspomaat via eGem Diginetwerk te sturen.

Gemeente Gouda kiest ook voor onafhankelijkheid

Op 1 oktober 2019 levert eGem de internetverbinding op bij gemeente Gouda. De gemeente kiest hiermee ook voor de visie van eGem over onafhankelijkheid en Multi-provider redundantie. “Nooit meer omnummeren en geen afhankelijkheid meer van slechts één telecomprovider”

eGem bestaat 5 jaar!

Wat vliegt de tijd. Op 17 mei 2020 bestond eGem al weer vijf jaar. Midden in een Corona crisis blikten wij terug op bewogen en enerverende jaren. Van het pionieren in het begin, de eerste gemeenten, de implementatie van ons kritisch datanetwerk (diginetwerk, internet), de 100ste ZorgMail klant tot onze fietstocht langs alle gemeenten en het aansluiten van de eerste softwarelevaranciers op ons hostingplatformen. Ook op Digikoppeling vlak wisten en weten wij het verschil te maken. eGem staat als een huis.

NTA 7516 certificering

De certificering voor NTA 7516 is binnen bij ZorgMail. Op 23 en 24 juni 2020 heeft Enovation, het bedrijf achter ZorgMail, de audit voor NTA 7516 succesvol doorlopen. Hiermee voldoet ZorgMail aan de nieuwe normering voor veilige ad-hoc zorgcommunicatie. De NTA 7516 normering is in het leven geroepen om een brug te slaan naar de AVG en helderheid te bieden over de voorwaarden waaronder e-mail veilig en in lijn met de AVG gebruikt kan worden.

Softwareleveranciers weten eGem te vinden

Op 7 augustus 2020 sluit eGem met een zeer korte doorlooptijd een gemeentelijke softwareleverancier aan op Diginetwerk. Dit keer met een rechtstreekse SDLS verbinding. Eerder heeft eGem andere leveranciers voor gemeenten aangesloten via glasvezel (al dan niet redundant via verschillende telecomproviders) en via het eGem hostingplatform. Ook in 2021 weten meerdere softwareleveranciers eGem te vinden. Hierbij sluiten zij via verschillende datacentra eenvoudig aan.

eGem versterkt ZorgMail partnership

Vanaf 14 juni 2021 is eGem het commerciële aanspreekpunt voor alle gemeenten in Nederland. Hierover is overeenstemming bereikt met Enovation, de eigenaar van ZorgMail. eGem versterkt hiermee haar positie bij gemeenten en kan hierdoor de reeds opgedane ervaringen delen met alle gemeenten.

Ook gemeente Gouda kiest voor eGem Diginetwerk

Gemeente Gouda heeft al eGem Internet en kiest er op 14 december 2021 ook voor om via twee verschillende telecomproviders aan te sluiten op eGem Diginetwerk. De Multi-provider strategie van eGem slaat aan.

"al drie dagen zonder Gemnet verbinding"

Op 15 december 2021 ontvangt eGem het bericht dat de gemeenten van GR de Bevelanden alle communicatie via eGem Diginetwerk heeft lopen. Al drie dagen zonder Gemnetverbinding! Een mijlpaal.

Geslaagd voor DigID assessment

Elk jaar vindt er een ICT-beveiligingsassessment plaats waarin getoetst wordt of softwareleveranciers voldoen aan de beveiligingsnormen van DigID. Een aantal van deze normen hebben betrekking tot de hosting-partij van de softwareleverancier. Het goede nieuws is de eGem Infrastructure as a Service (IAAS) dienstverlening op 9 maart 2022 is geslaagd voor deze normen. Een mooie nieuwe mijlpaal voor eGem.

1e gemeente in provincie Drenthe

Op 7 april 2022 ontvangt eGem de opdracht van de eerste gemeente in provincie Drenthe, die voor eGem Diginetwerk kiest.

eGem en Eurofiber partners in Diginetwerk

14 april 2022 maken Eurofiber en eGem wereldkundig dat zij gaan samenwerken voor het verbinden van overheidsinstanties met het landelijke Diginetwerk.

Microsoft Azure verbonden met Diginetwerk

Het is gelukt! Op 22 april 2022 heeft eGem voor een overheidsorganisatie via eGem Diginetwerk Cloud Toegang de cloud van Micosoft Azure verbonden met Diginetwerk.

eGem en Logius verlengen Diginetwerk samenwerking

Op 10 februari 2023 verlengden eGem en Logius hun Diginetwerk samenwerking. Diginetwerk is de beste oplossing van gegevensuitwisseling tussen overheden. Sinds het prille begin van de samenwerking op 21 juli 2015 kunnen overheden aansluiten met een telecomprovider naar keuze. Nu na bijna 8 jaar is eGem nog steeds de enige Diginetwerk leverancier die dat kan. Maar er zijn ook nieuwtjes te melden.

Gemeente Vijfheerenlanden draait stabiel met eGem Diginetwerk

Gemeente Vijfheerenlanden draait sinds 15 maart 2023 al weer zes maanden stabiel met de Diginetwerk verbindingen van eGem. Zij maken gebruik van de multi-provider strategie, waardoor zij met twee verschillende telecomproviders door eGem zijn ontsloten.

Eerste gemeenten sluiten Azure via eGem aan op Diginetwerk

Met de gemeente Hollands Kroon hebben wij op 12 april 2023 de kick-off voor het implementeren van eGem Diginetwerk Cloud Toegang. Na een succesvolle implementatie sluit op 20 juli 2023 de volgende gemeente aan. De Azure omgevingen van de gemeenten sluiten we hiermee aan op Diginetwerk. Eerder sloot eGem al andere overheidsorganisaties en een softwareleverancier aan.

Ook Amazon verbonden met Diginetwerk

Op 19 september 2023 ontvangen wij bericht van één van onze klanten dat de pilot om hun applicatie in AWS te hosten in combinatie met Diginetwerk met succes is afgerond. Nadat de omgeving productiewaardig is gemaakt, verwachten wij rond de jaarwisseling de eerste gemeente te mogen ontvangen.

Betrouwbaar uitwijken via Diginetwerk

Nederlandse gemeenten hebben de verplichting om na een calamiteit hun GBA en BAG binnen twee werkdagen (48 uur) weer operationeel te hebben. Op 6 november 2023 horen wij dat de uitwijktest van onze klant (GTS-Online) voor een gemeente Bunschoten met succes is afgerond. De Diginetwerk verbinding om de GBA te kunnen bevragen is hiervoor door eGem geleverd.

ZBO gunt Diginetwerk aan samenwerking Eurofiber - eGem

Na een aanbestedingsprocedure heeft de samenwerking Eurofiber – eGem op 1 februari 2024 de opdracht gegund gekregen voor de aanleg van twee Diginetwerkaansluitingen voor een ZBO.

Toekomst met vertrouwen

eGem ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Er blijkt behoefte aan een partij met kennis van de markt, persoonlijke aanpak en de beste prijs-/kwaliteit verhouding. Bovendien groeit de behoefte naar besloten en bedrijf kritische netwerken. Met zijn moderne en providerneutrale platform is eGem er meer dan klaar voor.