NTA 7516

De NTA 7516 zorgt voor veilige e-mail. In de zorg, maar ook bij overheden, zoals gemeenten, provincies of waterschappen. Belangrijk, want privacy dient te worden gewaarborgd. Zeker sinds de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Gewone e-mail voldoet daarom al lang niet meer. De nieuwe norm zorgt er voor dat organisaties veilig met elkaar én met burgers en bedrijven kunnen e-mailen.

Ansichtkaart

E-mail zou je kunnen vergelijken met een ansichtkaart. Alle gegevens zijn, zonder extra maatregelen, gewoon zichtbaar voor kwaadwillenden.

ZorgMail gaat voor 100%

Het voldoen aan alle criteria van de NTA 7516 is onze ambitie in 2020.

 

Overheden, zorgverleners en veilige mail leveranciers, waaronder ZorgMail, dienen te gaan voldoen de nieuwe norm. De eisen uit de NTA 7516 zijn best pittig. Het is niet niks. Zeker voor leveranciers met bestaande oplossingen bij heel veel organisaties. Miljoenen berichten met privacy gevoelige informatie gaan dagelijks langs deze systemen. Daar verander je niet even snel wat aan. Zorgvuldig, stap voor stap én met oog voor het gebruikersgemak.

Zo voldoet ZorgMail langzaam maar zeker aan alle criteria.

ZorgMail voldoet op dit moment aan 17 van de 18 criteria. Voor eind juni 2020 verwacht ZorgMail ook te kunnen voldoen aan het criteria ‘doorsturen’ voor ontvangers van de ZorgMail Viewer berichten. Ontvangen mails binnen de community voldoen reeds aan deze eis.

CHECK!

Wat betekent de NTA 7516 voor u?

ZorgMail moet voldoen aan de norm, maar u als professional ook! U dient de technische en organisatorische onderdelen van de NTA 7516 te implementeren. En u moet vervolgens kunnen aantonen dat u voldoet aan de voor u geldende criteria. ZorgMail is in staat om veel van deze criteria voor u in te vullen. Wij hebben een checklist en een uitgebreide implementatie handleiding beschikbaar. Vraag eGem daarom om u te ondersteunen.

NTA 7516

Uitgebreide informatie

De NEN en het Informatieberaad Zorg hebben uitgebreide documentatie opgesteld over alle ins & outs van de norm NTA 7516. Wij zetten ze voor u een rijtje:

 

NTA 7516

Certificering

Het is op dit moment nog niet mogelijk om je als leverancier te certificeren voor de NTA 7516. Een leverancier voldoet pas aan de NTA 7516 als het certificaat is behaald. Op dat moment weet je als gemeente pas dat een leverancier daadwerkelijk voldoet.

In eerste instantie ligt de focus op certificatie van de e-mail oplossingen van de leveranciers. Kort daarna wordt gekeken naar de mogelijkheden om ook zorginstellingen of gemeenten die deze e-mail oplossingen gebruiken te certificeren.

Help mij bij de implementatie

Wilt u nagaan wat uw organisatie nog kan doen voor de NTA 7516?  Heeft u nog geen ZorgMail en bent u een overheidsorganisatie? Of wilt u de handleiding en de checklist van ons ontvangen?

Neem dan met ons contact op. Wij helpen u graag.

Mijn naam

Mijn telefoonnummer

Mijn zakelijke e-mail adres

Ik meld mij tevens aan voor de eGem nieuwsbrief
ja

De community wordt
groter
en
groter

Veilig berichten en emails uitwisselen zonder gedoe voor verzender en voor ontvanger. Dat was en is de kracht van een e-mail en berichten community, zoals ZorgMail. Met de komst van de NTA 7516 wordt deze community alsmaar groter. Een goede zaak!

Een belangrijk onderdeel namelijk van de NTA 7516 is het tot stand brengen van interoperabiliteit tussen de Veilige mailapplicaties van verschillende leveranciers. In NTA 7516 Veilige e-mail in de zorg wordt dit ‘multikanaalcommunicatie’ of ‘interoperabiliteit’ genoemd.

Simpel gezegd: je kan met elkaar veilig e-mailen zonder dat je emails moet ontsleutelen. Ongeacht de leverancier van je Veilige mailapplicatie.

De verwachting is dat deze functionaliteit vanaf mei 2020 beschikbaar komt. Voor de ketenpartners in de Wvggz is interoperabiliteit al geregeld.

Minder gedoe omdat steeds meer ontvangers veilige email rechtstreeks in de postbus ontvangt


Wvggz

Vanaf 1 januari 2020 kunt u met ZorgMail in de Wvggz en/of Wzd -keten ook veilige e-mails sturen naar Cryptshare, Secumailer en Zivver. De community wordt groter en groter. Een goede zaak!

Berichten

Gemeente Texel mailt eenvoudiger veilig door NTA 7516

De gemeente Texel maakt al geruime tijd, met veel tevredenheid gebruik van ZorgMail. Deze organisatie brede mail oplossing […]

eGemwijs in teken van NTA 7516

Onze eGemwijs is weer uit! Met de komst van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet […]

Interoperabiliteit veilig mailen geslaagd

Tijdens een op 17 december 2019 gehouden projectathon hebben acht leveranciers van producten voor veilig mailen laten zien […]

Lees alle berichten over NTA 7516