Gemeente Almelo over het gebruik van ZorgMail

3 november 2016

Per 1 januari 2015 hebben er bij de gemeente Almelo, net zoals bij andere gemeenten in Nederland, veranderingen plaats gevonden binnen de jeugdzorg en WMO. Zo zijn ze verantwoordelijk geworden voor de besteding van budgetten en koopt de gemeente ook zorg in bij andere organisaties omdat in sommige gevallen ze niet zelf de zorgverlener zijn.

De gemeente Almelo maakt voor optimale uitwisseling van verschillende informatie gebruik van ZorgMail, zodat ze beveiligd kunnen communiceren met de ketenpartners. Door middel van deze EDI-oplossing stelt de gemeente Almelo de betrokken huisartsen in staat om vanuit het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) een bericht te sturen naar de gemeente. De gemeente ontvangt dit als een leesbare e-mail. VANAD Enovation met ZorgMail zorgt hierbij voor de vertaling van het EDI bericht naar een leesbare e-mail.

De gemeente Almelo gaat ook gebruik maken van Safe Relay. Safe Relay biedt de medewerkers de mogelijkheid om in de bestaande Outlook omgeving te blijven werken. Door middel van de groene button “veilig verzenden” wordt de gebruiker in staat gesteld e-mailverkeer veilig te versturen naar andere zorgverleners die ook geabonneerd zijn op ZorgMail.

Op het moment dat iemand vanuit het wijkteam een rapportage terug wil sturen naar de huisarts dan zal er gebruik worden gemaakt van de ZorgMail App. Deze App biedt de gebruiker de mogelijkheid een geadresseerde te kiezen en daarna de tekst te typen die hij wil delen met o.a. de huisarts. De App is te gebruiken op tablets met Androis of IOS, maar ook vanaf een PC met een browser.

Joop Kuiper, informatie adviseur bij gemeente Almelo: “veilig mailen werkt alleen als het eenvoudig is anders wordt het niet gebruikt. En als we dan in de keten dezelfde techniek gebruiken wordt het vanzelf eenvoudig”.