Keuzevrijheid is niet vanzelfsprekend

15 maart 2017

Vandaag 15 maart 2017 heeft u als Nederlands staatsburger het recht om te stemmen. U heeft de keuze uit maar liefst 28 partijen en in totaal 1114 unieke kandidaten. Deze keuzevrijheid is niet overal zo vanzelfsprekend. Lokale overheden hebben jarenlang geen enkele keuze gehad wat betreft de gegevensuitwisseling van en naar landelijke overheden. Er was slechts 1 grote netwerkleverancier, waarvan lokale overheden noodgedwongen gebruik van moesten maken.

 

Internet niet altijd een goed alternatief

Voor het transport van berichten zijn er uiteraard meerdere alternatieven voor overheden. Internet is daarvan de bekendste variant. Internet brengt echter een aantal risico’s qua beveiliging en beschikbaarheid met zich mee. In de meeste gevallen zijn deze risico’s aanvaardbaar. Echter als het gaat om bedrijfskritische en privacygevoelige informatie, ligt dat vaak anders. Overheden willen op deze punten de risico’s minimaliseren, de schade bij gelekte informatie beperken en negativiteit in het nieuws voorkomen.

 

Besloten netwerken

Het toepassen van besloten netwerken is dan een goed alternatief. Simpelweg omdat ze los staan van het internet en omdat je een afspraken kan maken wat betreft beschikbaarheid en informatiebeveiliging. Er zijn al meerdere besloten overheidsnetwerken in Nederland. Probleem opgelost zou je zeggen. Nee, deze overheidsnetwerken konden niet zonder meer met elkaar communiceren. Ze hadden allemaal hun eigen regels en voorwaarden. Om deze redenen waren lokale overheden verplicht om bij 1 of zelfs meerdere netwerkleveranciers aan te sluiten. Een dure aangelegenheid.

 

Diginetwerk brengt verandering

Diginetwerk zorgt er voor dat deze besloten netwerken wel gestandaardiseerd met elkaar kunnen communiceren en dat overheden maar één keer hoeven aan te sluiten. Zonder gedoe en met een garantie op beschikbaarheid. Kiezen voor Diginetwerk betekent bovendien keuzevrijheid. Er is geen 1 maar er zijn 6 koppelnetwerkleveranciers. Overheden kunnen hierbij zelf de keuze maken bij welke koppelnetwerkbeheerder men wenst aan te sluiten. Eenmaal aangesloten is communiceren met alle aangesloten overheidsorganisaties mogelijk. En dat via slechts één Diginetwerk verbinding.

 

Overheden kunnen vandaag al laagdrempelig aansluiten op Diginetwerk en op een standaard wijze communiceren met andere overheden. Wilt u weten wat de keuzevrijheid van Diginetwerk voor uw organisatie kan betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met eGem.