Nieuw OIN-beleid biedt kansen voor Digikoppeling

12 juni 2017

Het gebruik van OIN (Organisatie-IdentificatieNummer) is de afgelopen jaren fors gestegen . Hiermee nam ook de behoefte toe van organisaties, die gebruik willen maken van dit unieke nummer. Niet iedereen kon echter een nummer krijgen met uitdagingen in het berichtenverkeer als gevolg. Nu is er een nieuw beleid, met nieuwe Voorwaarden Digikoppeling en komt er een Centrale OIN Raadpleegvoorziening.

Wat is het OIN?

Elke overheidsorganisatie die digitaal zaken doet kan een uniek Organisatie-identificatienummer krijgen. Het is een uniek identificerend nummer dat gebruikt wordt door overheidspartijen of organisaties met een publieke taak in de digitale communicatie met andere publieke of private partijen. Dit nummer wordt toepast in de berichtenstandaard Digikoppeling. Digikoppeling is standaard waarmee veilig en betrouwbaar berichten kunnen worden uitgewisseld.

SubOIN’s

Vanaf 1 juli 2017 worden de nieuwe Voorwaarden Digikoppeling van kracht. Vanaf dat moment kunnen entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid, zoals organisatieonderdelen, samenwerkingsverbanden en specifieke voorzieningen ook een OIN krijgen. Deze entiteiten krijgen een SubOIN. Ze zijn daarmee zelfstandig identificeerbaar en authenticeerbaar in het digitale berichtenverkeer. Het nummer kunt u aanvragen via dit formulier.

Centrale OIN Raadpleegvoorziening

Vanaf 8 juni 2017 is er de Centrale OIN Raadpleegvoorziening (COR). Alle uitgegeven openbare Organisatie-identificatienummers worden in deze voorziening zichtbaar. Er is tevens een exportfunctie, waarmee de hele inhoud van het register naar een CSV-bestand kan worden geëxporteerd. De voorziening biedt daarnaast inzicht welke rechtspersoon de verantwoordelijkheid heeft voor het gebruik van een het nummer.

Weten welke landelijke voorzieningen allemaal via Digikoppeling benaderbaar zijn? Hier treft u het volledige overzicht.