Diginetwerk: in één klap toegang tot de hele publieke keten

24 augustus 2017

In het 41-ste nummer van Koppelvlak, beveiliging en standaardisatie van juli 2017 stond een interview met Alexander Hielkema, teamleider infrastructuur van Logius. Hij beschrijft hierin dat Diginetwerk uit meerdere overheidsnetwerken bestaat, die Logius op een veilige manier aan elkaar klikt. ‘In plaats van nóg een netwerk op te zetten, hebben we de huidige voorzieningen op elkaar aangesloten’, legt Hielkema uit. ‘Elke overheidsorganisatie werkt daardoor aan de voorkant in zijn eigen vertrouwde omgeving, maar heeft aan de achterkant in één klap toegang tot de hele publieke keten.’

Wij hebben het volledige artikel hieronder beschreven

Altijd veilig communiceren met collega-overheden

Wanneer je als overheidsorganisatie aansluit op Diginetwerk, kun je betrouwbaar en veilig gegevens uitwisselen met andere overheden. ‘Je krijgt in één klap toegang tot de hele publieke keten’, zegt Alexander Hielkema, Teamleider Infrastructuur bij Logius.

100 procent beschikbaarheid

Stel dat je op elk moment verbinding hebt en voldoende bandbreedte om te versturen wat je wilt. Een utopie? Niet met Diginetwerk. ‘In de servicelevel agreements voor het besloten netwerk van de overheid beloven we een beschikbaarheid van 99,95 procent’, vertelt Hielkema. ‘In de praktijk zitten we op 100 procent.’ Diginetwerk is een dienst van Logius.

Werken in een vertrouwde omgeving

Diginetwerk bestaat uit meerdere overheidsnetwerken, die Logius op een veilige manier aan elkaar klikt. Op dit moment maken onder meer KPN, eGem, RINIS en Suwinet er al deel van uit. ‘In plaats van nóg een netwerk op te zetten, hebben we de huidige voorzieningen op elkaar aangesloten’, legt Hielkema uit. ‘Elke overheidsorganisatie werkt daardoor aan de voorkant in zijn eigen vertrouwde omgeving, maar heeft aan de achterkant in één klap toegang tot de hele publieke keten.’

Vertrouwen op de digitale infrastructuur

De betrouwbaarheid van Diginetwerk is volgens Hielkema een groot goed. ‘We praten hier over gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens van burgers. Het is belangrijk dat zulke gegevens altijd beschikbaar zijn voor overheidsorganisaties die afhankelijk zijn van basisregistraties. Bij het bepalen van een uitkering raadplegen organisaties bijvoorbeeld meerdere basisregistraties. Als je gegevens van andere overheidsorganisaties gebruikt, moet je blind kunnen vertrouwen op de infrastructuur. Met Diginetwerk kan dat.’ Niet voor niets draait de generieke digitale infrastructuur (GDI) van de overheid op de connectiviteit van Diginetwerk.

Hoogst haalbare veiligheid

Bij Diginetwerk gaat de maximale beschikbaarheid hand in hand met optimale veiligheid. Dat die veiligheid zo hoog is, komt in de eerste plaats doordat het overheidsnetwerk volledig losstaat van internet. ‘Ga maar na,’ zegt Hielkema, ‘op het openbare internet zitten miljarden organisaties, waarvan je de meeste niet kent. Diginetwerk telt enkele honderden organisaties, waarvan je weet dat zij in feite collega’s zijn.’ Bovendien maakt Logius met deze overheidsorganisaties duidelijke afspraken over het strikt scheiden van Diginetwerk en het openbare internetverkeer.

Experimenteren met bedrijfsaansluitingen

Intussen staan de ontwikkelingen rond Diginetwerk niet stil. Zo lanceerde Logius recent Diginetwerk Mail. Verder denkt Logius na over mogelijkheden om ook bedrijven veilig te laten aansluiten. Hielkema: ‘Als bedrijven nu zakendoen met overheden en gegevens aanleveren, doen ze dat noodgedwongen via internet. Het zou mooi zijn als ook zij gebruik kunnen maken van de betrouwbaarheid van Diginetwerk. Maar dat is toekomstmuziek. We zullen eerst uitgebreid testen doen. Onder meer om de veiligheid te waarborgen. Wat dat betreft hebben we de lat hoog gelegd.’

Nieuwe ontwikkeling: Diginetwerk Mail

Met Diginetwerk Mail loopt het e-mailverkeer tussen overheden over Diginetwerk in plaats van over het publieke internet. Hiermee is dit e-mailverkeer automatisch beter beveiligd.

Is uw organisatie aangesloten op Diginetwerk, dan is het eenvoudig om van Diginetwerk Mail gebruik te maken. Zie de website van Logius voor meer informatie.

Bron: Koppelvlak 41, juli 2017, Logius