Ook paspoorten en identiteitskaarten beschikbaar via eGem Diginetwerk

27 november 2018

Gemeente Goes is de eerste gemeente van Nederland die reisdocumenten, zoals paspoorten en identiteitskaarten via de vitale infrastructuur van Logius, Diginetwerk, uitgeeft.

 

eGem is een netwerkbeheerder binnen het besloten gekoppelde overheidsnetwerk ‘Diginetwerk’. Via eGem zijn o.a. gemeente Goes, Borsele, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal aangesloten op Diginetwerk, redundant en via verschillende providers. “eGem is een zeer hoog betrouwbaar koppelnet, waarbij transport van belangrijke gegevens en processen in professionele handen zijn”, aldus ICT-manager Patrick Schouw van de Gemeenschappelijke Regeling de Bevelanden.

 

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) werkt geruime tijd samen met Logius om al haar processen op de Nederlandse overheidstandaard Diginetwerk te realiseren. “De laatste loodjes, waren niet zwaar, maar duurden het langst. Wij zijn blij dat we deze stap hebben kunnen zetten met behulp van de medewerkers RvIG, van de gemeenten en die van eGem.  – Inmiddels zijn vrijwel alle overheidsprocessen beschikbaar op Diginetwerk. Alle overheden en gemeenten in het bijzonder hebben nu keuzevrijheid wat betreft de infrastructuur en zijn niet meer gebonden aan slechts één telecomleverancier. Diginetwerk kun je nu echt de overheidsstandaard noemen. Modern en actueel.” verteld Johan van Marle, directeur van eGem.

 

Ook Logius is blij met deze stap. Logius is de beheerder van de overheidsstandaard Diginetwerk en propageert heldere en eenduidige afspraken op netwerk infrastructuur. “Er is een open markt en eGem heeft daar – net als anderen – aan bijgedragen. Dat waarderen wij zeer. Diginetwerk is volwassen en voor alle overheden. Dit is nodig wanneer overheden cruciale, betrouwbare en veilige berichten willen uitwisselen met elkaar”, vertelt Glenn Lutke Schipholt (architect Diginetwerk bij Logius). Hij werkt zelf al bijna 6 jaar aan Diginetwerk en ziet nut en noodzaak in de loop der jaren toenemen.