Rijbewijzen beschikbaar op eGem Diginetwerk: 1e Gemeente is Weststellingwerf!

3 december 2018

De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO) hebben een samenwerkingsverband op o.a. IT opgezet. De afdeling I&A verzorgt het gehele spectrum van dienstverlening. Vooruitstrevend, maar met gebruik van bewezen technologie.

 

Gemeente Weststellingwerf is de eerste gemeente van Nederland die het proces Rijbewijzen over de vitale infrastructuur van Logius, Diginetwerk, transporteert. eGem is de netwerkbeheerder met het besloten gekoppeld overheidsnetwerk eGem. Via eGem is gemeente Weststellingwerf, Opsterland en Ooststellingwerf aangesloten op Diginetwerk, redundant en via verschillende providers. “Dienstverlening die het altijd moet doen. Het heet niet voor niets vitale infrastructuur”, aldus informatie adviseur Sjaak Stuiver.

 

In het verleden had de VNG en de BNG hiervoor Gemnet opgericht, echter hierbij ontbrak de keuzevrijheid in netwerk infrastructuur en diensten. Op verzoek van een groot aantal gemeenten is na een geruime periode van planning en testen de RDW met het uitgifteproces van Rijbewijzen ook over op de overheidsstandaard Diginetwerk. “Inmiddels zijn vrijwel alle overheidsprocessen beschikbaar op Diginetwerk”, vertelt Paul Bloemers, directeur strategie en productontwikkeling van eGem. “Met de aansluiting van RDW is Diginetwerk een belangrijke standaard voor de overheid om berichtenverkeer vertrouwelijk te transporteren.”

 

Netwerkbeheerder Martin Vlasma, heeft als eerste zijn eigen rijbewijs verlengd. “Leuk om je eigen ondersteunende proces in de praktijk te zien werken. De aansluitingen via eGem Diginetwerk, werken sneller en hebben een betere performance. De continuïteit vinden wij erg belangrijk, dit biedt eGem. Het rijbewijs proces is natuurlijk van groot belang, deze functionaliteit moet altijd beschikbaar zijn. Hiervoor zijn we met eGem Diginetwerk maximaal verzekerd”, aldus de enthousiaste Vlasma.