ZorgMail beschermt gemeente Sittard-Geleen

18 februari 2019

Onlangs heeft de gemeente Sittard-Geleen de veilige e-maildienst ZorgMail met succes in gebruik genomen. Met ZorgMail beschermt de gemeente privacy gevoelige informatie van haar medewerkers, burgers en bedrijven. “Net zoals Sint Rosa honderden jaren geleden de stad Sittard beschermde tegen de pest, zo beschermt ZorgMail nu ons e-mailverkeer voor kwaadwillenden in de digitale wereld.” vertelt Andy Latoeperrisa. Hij is overkoepelend functioneel beheerder Sociale Domein bij de gemeente Sittard-Geleen.

 

Sint Rosa, de beschermheilige van Sittard

Andy heeft een zwak voor geschiedenis. Hij vertelt: Rosa is de patroonheilige van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en de Filipijnen. Rosa zou in 1671 Sittard van de zwarte pest hebben bevrijd. Zij is daarom de beschermheilige van de stad. Naar Rosa is ook een kapel, een processie en een kermis inclusief festival naar haar genoemd. Hoewel het “algemeen bekend” is dat Rosa de stad voor de pest behoedde, ligt de werkelijkheid dichter in de buurt van het behoeden voor, een toen heersende, dysenterie-epidemie.”

 

ZorgMail behoedt gemeente

Net zoals Rosa de stad behoedde voor de pest, behoedt ZorgMail vandaag de dag de gemeente Sittard-Geleen tegen het onveilig e-mailen van privacy gevoelige informatie. “Door de digitalisering wordt steeds meer informatie via de digitale wegen uitgewisseld. Vaak gebeurt dat via e-mail. Zonder extra beveiligingsmaatregelen is e-mail vergelijkbaar met een ansichtkaart. Kwaadwillenden kunnen ansichtkaarten, en dus ook e-mails, gewoon lezen. Met ZorgMail treffen wij extra maatregelen, waardoor dit niet zomaar meer kan.”

 

De groene ‘veilige verzenden’ knop kun je niet missen

“Wij hebben veel tijd gestopt in het verhogen van de bewustwording bij medewerkers. De wetgeving rondom AVG en privacy helpt daarbij natuurlijk. In het begin moesten medewerkers even wennen aan het gebruik van ZorgMail, maar dat duurde maar een dag. Het gebruik van ZorgMail spreekt namelijk erg voor zich. In Outlook is de groene ‘veilig verzenden’ knop namelijk nadrukkelijk aanwezig. Bij elk nieuw te versturen bericht kun je deze knop niet missen. Hierdoor blijven medewerkers zich bewust voor de noodzaak om veilig te e-mailen.”

 

Als een olievlek breidt ZorgMail zich uit

“Wij zijn gestart bij de medewerkers binnen het sociale domein van de gemeente Sittard-Geleen. Zij hebben veel contact met zorgaanbieders en zorgprofessionals rondom de WMO en Jeugdzorg. De community van ZorgMail is hier van oudsher al groot. Dat betekent dat, in tegenstelling wat je ziet bij veel andere oplossingen, versleutelen van een-mailberichten tot een minimum wordt beperkt. Dat geeft gemak voor onze mensen, maar met name voor de ontvangers van onze e-mailberichten. Dat werd ook snel gezien door andere afdelingen binnen de gemeente. ZorgMail heeft zich daardoor als een olievlek uitgebreid. Een goede zaak.”

 

Besliswijzer veilig e-mailen

“Onze privacy officer heeft daarnaast een besliswijzer veilig e-mailen gemaakt. Deze besliswijzer maakt het heel eenvoudig voor onze medewerkers om te bepalen of een e-mail bericht via ZorgMail verstuurt moet worden of juist niet. Als een medewerker bijvoorbeeld aan een burger vraagt om gevoelige informatie naar hem of haar toe te sturen, dan wil je als gemeente dat dat ook veilig gaat en kan. Het bewustzijn bij medewerkers is dan essentieel. Deze besliswijzer helpt dan.”

 

Ook de Besliswijzer van gemeente Sittard-Geleen gebruiken?

Bent u nieuwsgiering hoe de besliswijzer eruit ziet en wilt u deze ontvangen? Dat kan! De gemeente Sittard-Geleen stelt deze ter beschikking voor gebruik bij andere overheden. Stuur ons een e-mail en wij sturen u de besliswijzer toe.