3 overeenkomsten tussen eGem en GGI-netwerk

13 november 2019

Wij merken dat er veel vragen leven rondom het netwerk van eGem en dat van GGI-netwerk. Er zijn verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. Wij zetten daarom de drie overeenkomsten voor u op een rijtje.

 

Overeenkomst 1

Aansluitvoorwaarden Koppelnetwerk Publieke Sector (KPS)

Zowel eGem als GGI-netwerk dienen zich te houden aan de aansluitvoorwaarden Koppelnetwerk Publieke Sector. Deze voorwaarden zijn opgesteld door Logius. Logius is een onderdeel van het Ministerie van BZK. Dit ministerie is de eigenaar en beleidsopdrachtgever van Logius. In de aansluitvoorwaarden worden eisen gesteld aan de verschillende aangesloten netwerken. Dit worden de Koppelnetwerken genoemd. De Koppelnetwerkbeheerder is verplicht zijn Koppelnetwerk in te richten en te onderhouden volgens de principes, uitgangspunten en ontwerpbeslissingen die zijn vastgelegd in de meest actuele versie van de Diginetwerk Architectuur.

 

Overeenkomst 2

Het gebruik van Publieke IP-adressen van Logius

Elke aangesloten organisatie op het Koppelnetwerk eGem of het Koppelnetwerk GGI-netwerk moet gebruik van maken de publieke IP-adressen van Logius. Er wordt gebruik gemaakt van een uniek IP nummerplan. Voor IPv4 worden publieke IP blokken van de overheid gebruikt die niet op internet gerouteerd worden. Voor IPv6 worden IP blokken gebruikt uit het Overheidsbreed IPv6-nummerplankader dat Logius heeft opgesteld. Conflicten zijn hierdoor uitgesloten en verhuizen van het ene Koppelnetwerk naar het andere Koppelnetwerk met behoud van IP-adressen is hierdoor mogelijk.

 

Overeenkomst 3

Diensten zijn herbruikbaar

De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) is gebruikt als kader voor de generieke principes van Diginetwerk. Expliciet zijn de afgeleide principes van NORA  als uitgangspunten voor Diginetwerk van toepassing. Een belangrijk principe is dat aangeboden diensten herbruikbaar moeten zijn. Het Diginetwerk bestaat daardoor uit herbruikbare diensten. Aangeboden diensten binnen Diginetwerk zijn dan ook zodanig opgezet dat andere organisaties deze kunnen hergebruiken. Een lock-in van één enkel Koppelnetwerk wordt hierdoor voorkomen.

 

Meer info over eGem Diginetwerk treft u hier.