Voldoe met ZorgMail
aan NTA 7516

Gemeente Texel mailt eenvoudiger veilig met
NTA 7516 en ZorgMail.
“Dat scheelt een hoop gedoe!”

Gemeente Texel mailt eenvoudiger veilig door NTA 7516

14 mei 2020

“Het ontsleutelen van mailberichten is nu steeds minder nodig. Dat scheelt een hoop gedoe.”

De gemeente Texel maakt al geruime tijd, met veel tevredenheid gebruik van ZorgMail. Deze organisatie brede mail oplossing zorgt ervoor dat alle medewerkers vertrouwelijke informatie veilig kunnen mailen. Sinds de komst van de nieuwe norm NTA 7516 is dit nog eenvoudiger geworden. Robert Jan van Vliet, Teamleider I&A van de gemeente Texel, vertelt: “Het ontsleutelen van mailberichten is nu steeds minder nodig. Dat scheelt een hoop gedoe.”

 

Nieuwe norm voor veilige email

Robert Jan hoorde begin van het jaar over deze nieuwe norm.  “Ik was al jaren op zoek naar een veilige mail oplossing, waarmee ik ook eenvoudig veilig kan mailen met onze ketenpartners. ZorgMail heeft weliswaar al een grote community, waarbinnen dit al mogelijk is. Echter in het geval dat een ketenpartner een andere veilig mail leverancier heeft, blijft mailuitwisseling toch moeilijk. Ik ben daarom gelijk enthousiast geworden, toen ik hoorde over de interoperabiliteit tussen veilig mail leveranciers.”

 

Veel vraagtekens hoe te implementeren

Bij het lezen van de norm stranden Robert Jan toch op een hoop vragen. Robert Jan: “Er is heel veel informatie beschikbaar. Het doorworstelen van deze informatie is best een klus. Vandaar dat ik contact met eGem heb opgenomen. Ik was blij verrast toen eGem vertelde dat ZorgMail voor 95% de norm voor ons in vult. Er bleven nog een paar maatregelen voor ons over en deze waren prima zelf uit te voeren.”

 

Uitbreiding mail community

“Met een paar mailtjes over en weer waren de technische wijzigen snel voor elkaar. Er moet bijvoorbeeld een extra TXT-record aangemaakt worden in de DNS. De samenwerking verliep vlot en soepel, waardoor wij eenvoudig onze mail community hebben kunnen uitbreiden. Waar voorheen de veilige emailberichten tussen verschillende veilige mail leveranciers nog moesten worden ontsleuteld is dat nu verleden tijd. Dat betekent meer gebruikersgemak.”

 

De gebruiker moet niet vergeten worden

Robert Jan is naast Teamleider namelijk ook als CISO verantwoordelijk voor het informatiebeveiligingsbeleid. Hij vertelt: “De nieuwe norm betekent een enorme verlichting voor medewerkers. Wanneer je vertrouwelijke informatie wilt delen, moet dit uiteraard op een veilige wijze gebeuren. Daarom hebben wij ZorgMail en de NTA 7516 geïmplementeerd. Deze combinatie zorgt voor een goede informatiebeveiliging en houdt maximaal rekening met de gebruikers.”

 

Tip

Robert Jan besluit: “Neem contact op met je veilig mail leverancier en zorg ervoor dat je NTA 7516 implementeert. Ik kan het alle gemeenten aanraden.”

 

Wat betekent de NTA 7516 voor gemeenten?

ZorgMail moet voldoen aan de norm, maar gemeenten als professional ook! Gemeenten dienen namelijk de technische en organisatorische onderdelen van de NTA 7516 te implementeren. En gemeenten moet vervolgens kunnen aantonen dat zij voldoen aan de geldende criteria. ZorgMail is in staat om veel van deze criteria voor gemeenten in te vullen. Wij hebben een uitgebreide implementatie handleiding beschikbaar. Vraag eGem daarom om ook u te ondersteunen. Nog geen ZorgMail klant? Neem dan contact voor de mogelijkheden.