Terugmeldvoorziening – TMV 2.0 verhoogt kwaliteit

9 november 2020

Nieuwe Terugmeldvoorziening 2.0 (TMV 2.0) zorgt maar meer kwaliteit.

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ontwikkelt een nieuwe Terugmeldvoorziening om volledig te kunnen voldoen aan de wet BRP en om klantwensen in te vullen. Deze TMV 2.0 maakt gebruik van Digimelding en wordt losgekoppeld van de GBA-V. Wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen voor uw organisatie? eGem zet de belangrijkste punten van de nieuwe voorziening voor u op een rijtje.

Uitgangspunt van de voorziening is dat u als terugmelder betere mogelijkheden krijgt om uw melding te verduidelijken en te onderbouwen. Dat bevordert de kwaliteit van de terugmelding en daarmee ook de kwaliteit van de persoonsgegevens. Het is voortaan mogelijk om 5 bijlagen mee te sturen. Ook kunt u contactgegevens doorgeven en is er ruimte voor een extra lange toelichting.

De Terugmeldvoorziening wordt een zelfstandige voorziening die los staat van de GBA V. Terugmeldingen zullen niet meer worden gekoppeld aan de persoonslijst. Als bijhoudende gemeente bijvoorbeeld ontvangt u de terugmeldingen niet meer via het GBA berichtenverkeer maar als Digimelding bericht.

Voor het versturen van de terugmeldingen moet u aansluiten op GDI voorziening Digimelding en de berichten opstellen conform de Digimelding koppelvlakstandaard (DMKS). Een andere mogelijkheid om een terugmelding te doen is via het portaal dat RvIG ter beschikking stelt.

Het terugmelden hoeft niet te worden beperkt tot buitengemeentelijke personen. Omdat de terugmeldvoorziening is ontkoppeld van de GBA V kunnen binnengemeentelijke terugmeldingen ook prima via deze voorziening lopen.

Landelijke Voorzieningen sluiten aan op Digimelding

Digimelding is een van de voorzieningen van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Deze voorziening is in beheer bij Logius en is bedoeld voor terugmeldingen van alle Landelijke Voorzieningen. De BRP gaat hier nu ook gebruik van maken. Naast de BRP maken ook NHR en BAG al gebruik van deze voorziening. In de toekomst zullen meerdere Landelijke Voorzieningen hierop aansluiten.

Digimelding beschikt over twee interfaces t.b.v. van het aansluiten, zoals bovenstaand al is benoemd: een web portaal en een webservice. Voor de inrichting van het proces is het van belang dat u de benodigde stappen hiervoor uitwerkt in een scenario dat past bij uw organisatie. Beide interfaces zijn gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar te gebruiken, waarbij het denkbaar is dat uw organisatie als eerste een portaal inricht om vervolgens via een IT oplossing aan te sluiten op de webservices.

 

Aansluiten op TMV 2.0 portaal of via Digimelding

Wilt u gebruik maken van het portaal, dan heeft u een diginetwerk aansluiting nodig. eGem kan dit desgewenst voor u verzorgen. eGem is netwerkbeheerder met een besloten gekoppeld overheidsnetwerk. Via eGem sluit u eenvoudig aan op Diginetwerk. eGem maakt het verschil door de persoonlijke aanpak, kennis van zaken en de beste dienstverlening.

Indien u automatisch via de Digimelding wilt gaan communiceren, dan kunt u gebruik maken van eGem Digikoppeling.