Aansluiten op Wgs-inlezen

26 oktober 2021

Aansluiten op Wgs-inlezen kan eenvoudig, vertrouwd en voordelig met eGem. Dit kan door het leveren van een Diginetwerk verbinding, maar eventueel ook door het leveren van de module “Wgs-inlezen” via ons centraal gemanagede Digikoppeling platform.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Per 1 januari 2021 is de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in werking getreden. Een van de doelen is een betere ontsluiting van gegevens zodat de schuldhulpverlening nog effectiever en efficiënter georganiseerd kan worden. De voormalige Wgs ging ervan uit dat inwoners zelf informatie aanleverden, zodat de gemeente hier vervolgens een plan van aanpak voor schuldhulpverlening mee kon maken. Deze inlichtingenplicht werkte echter vertragend, leidde tot langere wacht-en doorlooptijden en soms ook tot uitval.

 

Wgs-inlezen

Stichting Inlichtingenbureau (IB) heeft daarom de opdracht gekregen informatie uit verschillende landelijke bronnen beschikbaar te stellen aan de afdeling schuldhulpverlening bij gemeenten. Stichting Inlichtingenbureau fungeert hierbij als centraal knooppunt voor gemeenten.  Deze  informatie wordt, in samenwerking met het BKWI, via een geautomatiseerde applicatie-naar-applicatie (A2A) koppeling, ook wel inleesfunctionaliteit genoemd, beschikbaar gesteld. Op deze manier komen gegevens van de inwoner direct digitaal in de eigen, gemeentelijke applicatie beschikbaar. Hierdoor kan het  schuldhulpverleningsproces eenvoudiger en sneller in gang gezet worden voor de burger.

Diginetwerk biedt controle

Via eGem sluit u eenvoudig aan op Diginetwerk. eGem maakt hierbij het verschil door de persoonlijke aanpak, kennis van zaken en de beste dienstverlening. eGem sluit overheden aan, waaronder bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen, provincies, sociale werkbedrijven en omgevingsdiensten aan. Tevens kunnen private organisaties en softwareleveranciers, onder voorwaarden, aansluiten via eGem.

 

Aansluiten via centraal Digikoppeling platform

Via één beveiligde aansluiting toegang tot alle Landelijke Voorzieningen, waaronder Wgs-inlezen? Dat kan bij eGem. Wij hanteren geen ontwikkelkosten voor bij ons ‘bekende’ koppelingen, waaronder de module Wgs-inlezen. Het is de meest robuuste, eenvoudigste en goedkoopste oplossing van Nederland. Er zijn ook geen licentiekosten. De oplossing kent een zeer hoge beschikbaarheid op de gehele keten mede door inzet van Diginetwerk.