IPv6 op eGem Diginetwerk een feit

27 oktober 2021

Op 26 oktober 2021 is met succes IPv6 op eGem Diginetwerk geïmplementeerd. De komende periode houdt eGem het netwerk extra in de gaten. De laatste puntjes zet eGem nu op de i, zodat wij nieuwe Diginetwerk verbindingen voortaan dual-stack uit kunnen rollen. Dat wil zeggen dat klanten standaard zowel een IPv4 als een IPv6 reeks toegewezen krijgen.

 

IPv6

Toen internet in het begin van de jaren negentig populair werd, was het al snel duidelijk dat IPv4 met de maximaal beschikbare ca. 4,3 miljard adressen niet op de toekomst berekend was. IPv6 zou dit dreigende tekort met 128-bit-adressen oplossen. IPv6 is daarom de open internetstandaard die iedere internetgebruiker nodig heeft om ook in de toekomst onbelemmerd gebruik te kunnen maken van internet. De Nederlandse overheid digitaliseert haar dienstverlening in hoog tempo. Om voor alle inwoners en ondernemingen ook in de toekomst bereikbaar te blijven, moeten haar websites en mailservers ook via IPv6 (naast het oude beperktere adresprotocol IPv4) bereikbaar worden gemaakt. Deze nieuwe versie zorgt bovendien voor betere ‘end-to-end’-connectiviteit, hogere snelheid en meer innovatie. De afgelopen jaren heeft een groot aantal overheidsorganisaties IPv6 al ingevoerd voor websites en mailservers. Nu kan ook op eGem Diginetwerk gebruik gemaakt worden van IPv6.

 

Wat is eGem Diginetwerk?

eGem is netwerkbeheerder met een besloten overheidsnetwerk. Via eGem sluit u hierdoor eenvoudig aan op Diginetwerk. eGem maakt hierbij het verschil door de persoonlijke aanpak, kennis van zaken en de beste dienstverlening. eGem sluit overheden aan, waaronder bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen, provincies, sociale werkbedrijven en omgevingsdiensten aan. Tevens kunnen private organisaties en softwareleveranciers, onder voorwaarden, aansluiten via eGem. eGem heeft contracten met meerdere telecomproviders. Op deze manier zijn wij in staat uw locaties aan te sluiten met de hoogste beschikbaarheid en tegen de beste prijs. eGem sluit daarom twee locaties aan met twee verschillende telecomproviders. Maar eGem combineert ook eenvoudig met andere koppelnetwerken, zoals GGI netwerk. Het resultaat hiervan is maximale beschikbaarheid.