“Al drie dagen volledig over naar eGem”

15 december 2021

Vandaag ontving eGem dit positieve bericht van één van de ICT mensen bij Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden. De samenwerking tussen de vijf gemeenten uit de Bevelanden (Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal). Dit bericht betekent dat de gemeenten volledig over zijn gestapt op Diginetwerk verbindingen van eGem. Er zijn geen Gemnet verbindingen meer nodig om te communiceren met Landelijke voorzieningen en Basisregistraties. Een mijlpaal!

 

Redundant via verschillende telecomproviders

De gemeenten zijn redundant en via verschillende providers aangesloten op Diginetwerk. Zo zijn de gemeenten maximaal bewapend tegen uitval van netwerkverbindingen. Hiermee zijn zij niet afhankelijk van slechts één Diginetwerk verbinding. De gemeenten beschikken altijd over minimaal twee verbindingen. Bij uitval van de ene connectie heb je altijd nog de tweede connectie tot je beschikking. Maar dan is het wel handig om er voor te zorgen dat de verbindingen volledige gescheiden je pand binnen komen en dat het verbindingen zijn van twee verschillende telecomproviders. De Multi-provider strategie van eGem zorgt hiervoor. Uitval wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

 

BGP zorgt voor netwerkstabiliteit

Op het moment dat je beschikt over twee verschillende verbindingen, wil je ook dat een en ander dynamisch werkt. Hiervoor is het Border Gateway Protocol (BGP) ontwikkeld. BGP biedt netwerkstabiliteit. Het zorgt er namelijk voor dat routers zich snel kunnen aanpassen om pakketten te verzenden via een andere verbinding als de ene internet verbinding uitvalt. BGP maakt routeringsbeslissingen op basis van paden, regels of netwerkbeleid die zijn geconfigureerd door een specialist. Elke BGP-router onderhoudt een standaard routeringstabel die wordt gebruikt om pakketten onderweg te leiden naar hun plaats van bestemming.

 

De eerste gemeente met uitgifte paspoorten en identiteitskaarten

Gemeente Goes is de eerste gemeente van Nederland die reisdocumenten, zoals paspoorten en identiteitskaarten via de vitale infrastructuur van Logius, Diginetwerk, uitgeeft. Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) werkt geruime tijd samen met Logius om al haar processen op de Nederlandse overheidstandaard Diginetwerk te realiseren. “De laatste loodjes, waren niet zwaar, maar duurden het langst. Wij zijn blij dat we deze stap hebben kunnen zetten met behulp van de medewerkers RvIG, van de gemeenten en die van eGem.  – Inmiddels zijn ook alle andere overheidsprocessen beschikbaar op Diginetwerk. Alle overheden en gemeenten in het bijzonder hebben nu keuzevrijheid wat betreft de infrastructuur en zijn niet meer gebonden aan slechts één telecomleverancier. Diginetwerk kun je nu echt de overheidsstandaard noemen. Modern en actueel.” verteld Johan van Marle, directeur van eGem.

 

“eGem is een zeer hoog betrouwbaar koppelnet, waarbij transport van belangrijke gegevens en processen in professionele handen zijn”, aldus ICT-manager Patrick Schouw van de Gemeenschappelijke Regeling de Bevelanden.