Nieuwe hardware eGem biedt toekomstbestendigheid

2 februari 2022

Bestaande en nieuwe klanten van eGem ontvangen dit jaar nieuwe apparatuur. Het gaat hierbij om een nieuwe “Customer Premises Equipment (CPE). Deze hardware op een klantlocatie zorgt voor de aansluiting op het landelijk dekkende netwerk van Diginetwerk, Internet, IP-VPN en Ethernet VPN diensten van eGem. Door deze vervanging blijven klanten flexibel als zij bijvoorbeeld de bandbreedte willen upgraden en of extra beschikbaarheid wensen met behulp van 4G. Tevens kunnen klanten aansluiten via IPv6.

4G als extra back-up

eGem breidt met deze nieuwe hardware de dienstverlening verder uit met 4G back-up. Deze dienstverlening is optioneel mogelijk in combinatie met alle type eGem netwerkverbindingen. Waaronder Internet en Diginetwerk. eGem implementeert een 4G router waar het interne netwerk aan gekoppeld kan worden. Door te kiezen voor een zogenaamde BGP configuratie schakelt de verbinding automatisch over zonder dat u handmatig aanpassingen hoeft te doen. Zodra de primaire lijn weer actief is, wordt de verbinding automatisch hersteld en wordt er geen verkeer meer gestuurd via de 4G router. Er kan  gebruik worden gemaakt van dezelfde IP adressen op beide verbindingen. De 4G router kan daarnaast op elke locatie met 4G bereik worden geplaatst.  Ook in geval van calamiteiten kan eGem snel een werkende Dignetwerk of Internet verbinding leveren.

Klaar voor IPv6

Toen internet in het begin van de jaren negentig populair werd, was het al snel duidelijk dat IPv4 met de maximaal beschikbare ca. 4,3 miljard adressen niet op de toekomst berekend was. IPv6 zou dit dreigende tekort met 128-bit-adressen oplossen. IPv6 is daarom de open internetstandaard die iedere internetgebruiker nodig heeft om ook in de toekomst onbelemmerd gebruik te kunnen maken van internet. De Nederlandse overheid digitaliseert haar dienstverlening in hoog tempo. Om voor alle inwoners en ondernemingen ook in de toekomst bereikbaar te blijven, moeten haar websites en mailservers ook via IPv6 (naast het oude beperktere adresprotocol IPv4) bereikbaar worden gemaakt. Deze nieuwe versie zorgt bovendien voor betere ‘end-to-end’-connectiviteit, hogere snelheid en meer innovatie. De afgelopen jaren heeft een groot aantal overheidsorganisaties IPv6 al ingevoerd voor websites en mailservers. Nu kan ook op eGem Diginetwerk gebruik gemaakt worden van IPv6.

Geen extra kosten

eGem brengt geen extra kosten in rekening bij bestaande klanten voor de vervanging van de hardware. Johan van Marle, directeur eGem: “Vaak vergeten wij dit gewoon te vertellen. Terwijl het kosteloos vervangen van een CPE bij geen gemeente niet een vanzelfsprekendheid is. Het gehele logistieke proces is ingericht. De hardware configuratie zijn ingericht en al het personeel is getraind. De eerste CPE’s zijn eind 2021 met succes geïnstalleerd bij een aantal klanten. Nu volgen de overige klanten.” De betrokken organisaties worden vooraf op de hoogte gesteld.