Multi-provider
internet strategie

“Wij moeten er als iRvN alles aan doen om maximaal in de lucht te blijven voor de communicatie naar burgers en bedrijven.

De zeven gemeenten in de regio Rijk van Nijmegen bestaande uit gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen hebben sinds 2014 hun ICT ondergebracht binnen een Gemeenschappelijke Regeling ict Rijk van Nijmegen (iRvN). iRvN beschikt een multi-provider internetverbinding van eGem. Paul van Bergen, technisch architect bij iRvN, vertelt over zijn multi-provider strategie en de ervaringen met eGem.

“Ik maak het niet zo vaak mee dat je met een leverancier te maken krijgt die daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt. En je het gevoel geeft dat jouw probleem worden opgelost. Dat heb ik als bijzonder positief ervaren.”

Waarom koos iRvN überhaupt voor een multi-provider strategie?
“Wij moeten er als iRvN alles aan doen om maximaal in de lucht te blijven voor de communicatie naar burgers en bedrijven. Een ‘internetfeed’ met maximale beschikbaarheid is daarom een must. Redundantie was in die zin daarom belangrijk. Je krijgt echter pas echte redundantie als je de internetfeed via twee verschillende providers laat lopen. Vanwege kosten, kennis en tijd wilde ik een partner die dat voor mij kon regelen, zonder zelf met allerlei ingewikkelde BGP apparatuur en instellingen aan de slag te moeten. eGem kan dit, dat is wel gebleken.”

Waarom koos je voor een actief-actief configuratie?
“Er is een belangrijk aspect wat pleit voor actief-actief: je weet zeker dat het werkt.

Als je actief-passief configureert, weet je nooit zeker dat het werkt; ook al zou je het zelfs eens per jaar testen. Dat gaat mis. Alleen met actief-actief weet je zeker dat het altijd werkt. Aan de binnenkant dien je uiteraard ook wat te regelen, maar dat is te overzien. ”

Hoe heb je de communicatie tijdens het traject met eGem ervaren?
“De communicatie met eGem is perfect. Ik ontving regelmatig updates over de internet levering. Dat zie je eigenlijk nooit bij andere leveranciers. Anderen reageren alleen op het moment dat de levering niet geleverd kan worden. Eigenlijk is het zaakgericht werken. Knap dat eGem dat al doet. Dat is mooi. Ik vond überhaupt dat iedereen erg welwillend was. De servicedesk wist wie ik was. Jullie deden meer dan wat strikt noodzakelijk was volgens de overeenkomst. Dan denk je al snel: WOW! Dat is top. Z’n partij daar kun je wat mee. Daar wil je zaken mee doen. Dat maak je niet vaak meer mee.”

Heb je nog een tip voor eGem?
“eGem levert ook Diginetwerk en Digikoppeling.

Je mag er best vanuit gaan dat overheden niet meteen weten wat dat allemaal is. Het is gewoon niet meteen helder voor iedereen. Wat is nu een Digikoppeling? Dat is totaal iets anders dan Diginetwerk. Dat is verwarrend. eGem moet zich vergewissen dat bij elke gesprek de uitgangspunten voor iedereen helder zijn. Ik weet het nu, maar hiervoor wist ik het ook niet. Ik heb het hier bij mijn collega’s wel zes keer uitgelegd. De boodschap van eGem voor keuzevrijheid is goed en glashelder. Blijf die boodschap herhalen.”

Zou je ons aanbevelen bij andere klanten?
Paul reageert direct: “Ja, ik beveel jullie zeker aan. We merken nu dat de markt beweegt. Met als gevolg toenemende concurrentie. Dat is altijd goed. Keuze is altijd goed. Meerdere spelers is goed. Ik ga jullie zeker aanbevelen bij elke overheidsorganisatie. Wat ik ook goed vind is dat jullie geen grote partij zijn. Jullie doen nog wat voor de klant. Grote bedrijven lopen niet altijd zo hard. Jullie wel. En ik heb graag te doen met mensen die de hele reclame flauwekul achterwege laten en meteen ‘to the point’ komen. Jullie zijn goed bezig!”

“Ik maak het niet zo vaak mee dat je met een leverancier te maken krijgt die daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt. En je het gevoel geeft dat jouw probleem worden opgelost.”

 

Ook interesse in Internet+ van eGem? Of bent u op zoek naar een alternatief voor Gemnet?

Contact ons

Verhoog beschikbaarheid GT VAST

De GT VAST aanbesteding biedt gemeenten mogelijkheden om de beschikbaarheid van de verbindingen te verhogen door middel van redundantie. Standaard wordt deze redundantie ingevuld door Vodafone/Ziggo. Een bijzondere variant van verhoogde beschikbaarheid is de situatie waarin gemeenten de redundantie willen realiseren via dienstverlening van een andere leverancier. VNG Realisatie noemt dit Multi-provider redundantie.

eGem heeft inmiddels bij meerdere gemeenten deze door VNG Realisatie voorgestelde Multi-provider redundantie gerealiseerd. Dus 1 verbinding van Vodafone/Ziggo via GT VAST en 1 verbinding via eGem. Precies dat hebben wij gedaan voor Paul van Bergen van ICT Rijk van Nijmegen.