Multi-provider strategie
spreidt risico’s

"Elk datacentrum waarmee ons Virtueel Kantoor 3.0 (cloud) wordt ontsloten, is daarom dan ook apart door eGem aangesloten."

Molenwaard is de eerste gemeente ter wereld zonder gemeentehuis. Jan Meijsen, Strategisch Informatieadviseur bij gemeente Molenwaard stond hierbij aan de wieg. Hij vertelt over deze pioniersfase en over de komende herindeling met de gemeente Giessenlanden. Per 1 januari 2019 vormen deze twee gemeenten namelijk de nieuwe gemeente Molenlanden. De architectuur en de netwerkverbindingen zijn hiervoor opnieuw bekeken. Een migratie naar het Diginetwerk van eGem als resultaat.

Pionieren in gemeenteland
Als je als eerste ter wereld aan iets nieuws begint, heb je een flinke uitdaging. Je kan nergens op terugvallen. Maar het is ons gelukt; wij hebben geen gemeentehuis meer en “bespaarden” daarmee de uitgave van 15 miljoen euro. Wij hebben alle processen gedigitaliseerd en makkelijk gemaakt voor inwoners en ondernemers. En als het voor hun toch niet zo makkelijk is, dan spreken bij af bij  inwoners thuis of bij bedrijven. Dat vraagt om een goede begeleiding en om een doordachte gemeentelijke ICT omgeving. Dat is waarom de toegankelijkheid en veiligheid van informatie bij ons voorop staat. Als een medewerker bij een burger langs gaat, dan moet hij namelijk eenvoudig en veilig bij de juiste informatie kunnen.”

Netwerkverbindingen opnieuw onder de loep
“Per 1 januari 2019 gaan wij op in de gemeente Molenlanden. Wij moeten dan klaar zijn. Dit betekent nogal wat. Ook voor de ICT architectuur en onze externe netwerkverbindingen. Wij hebben daarom alles weer grondig onder de loep genomen. De netwerkverbindingen zij voor ons essentieel. Veel van onze digitale processen zijn hiervan afhankelijk. Bijvoorbeeld bij het aanvraagproces van een nieuw rijbewijs. Hiervoor is een betrouwbare verbinding nodig naar de landelijke voorziening van het RDW. eGem Diginetwerk zorgt hier onder andere voor.”

Van Gemnet naar Diginetwerk
“Door de keuze voor eGem gaan wij afscheid nemen van Gemnet. Wij kiezen bewust voor Diginetwerk. Het is een standaard voorziening van en voor de gehele overheid. Dus niet alleen voor gemeenten. Alle overheden zijn hierop aangesloten. Dat is een goede zaak. Als het aan mij ligt komen er meer standaard landelijke voorzieningen, waar wij als gemeenten eenvoudig op kunnen aansluiten. Het moet dan uiteraard wel goed geregeld zijn. Nog lang niet bij alle landelijke voorziening is dat het geval. Bij Diginetwerk is het goed geregeld. Hier geloven wij in.”

eGem biedt flexibiliteit
“Grote leveranciers hebben vaak de handen vol met hun bestaande klanten. Gevolg hiervan is dat wijzigingen lang duren en de flexibiliteit te wensen over laat. Soms is het daarom goed om de bakens te verzetten en het lef te hebben om met nieuwe innovatieve leveranciers aan de gang te gaan. Wij hielden eGem, vanaf hun oprichting in 2015, al in de gaten. Zij hebben zich inmiddels bewezen. Zij zijn prima in staat zijn om zowel grote als kleine gemeenten aan te sluiten. Het voelde goed. De keuze voor eGem was dan ook snel gemaakt.”

Multi-provider strategie spreidt risico’s
Een digitaal gemeentehuis draait, anders dan een traditioneel gemeentehuis, ook in de avonden en weekenden gewoon door. De beschikbaarheid van onze hoofdverbindingen is dan ook cruciaal. Elk datacentrum waarmee ons Virtueel Kantoor 3.0 (cloud) wordt ontsloten, is daarom dan ook apart door eGem aangesloten. Niet via één dezelfde leverancier, maar in dit geval met glasverbindingen van TELE2 en van eGem zelf. Met deze Multi-provider aanpak spreiden wij de risico’s op uitval aanzienlijk. En eGem fungeert als mijn centrale aanspreekpunt.”

Blij met keuze voor eGem
“Op 10 juli hebben wij de vraag gesteld aan eGem en binnen 10 dagen hadden we een overeenkomst met eGem. De Diginetwerk verbindingen zijn de afgelopen periode opgeleverd in beide datacentra. Zo kan het dus ook. eGem denkt mee, communiceert en handelt snel, informeert proactief en is flexibel. Alles wat we zochten in een partner. De keuze voor eGem pakt voor ons goed uit.”

“Met de Multi-provider aanpak van eGem Diginetwerk spreiden wij de risico’s op uitval aanzienlijk.”

 

Ook interesse in Diginetwerk+ van eGem? Of bent u op zoek naar een alternatief voor Gemnet?

Contact ons