Gemeente Gouda kiest voor eGem Internet

6 november 2019

“Dit gaat ons zoveel gedoe en tijd schelen!” Aan het woord is Wouter Barendsen, senior netwerkbeheerder bij de gemeente Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Hij vertelt: “Als gemeenten maken wij steeds meer gebruik van clouddiensten. Deze diensten worden vaak aangeboden via het internet, waardoor de afhankelijkheid van het internet voor onze gemeenten toeneemt. Robuuste internetverbindingen zijn dan gewoonweg noodzakelijk.”

Niet meer afhankelijk van slechts één telecomprovider

Jaap van Liere is net als Wouter senior netwerkbeheerder bij de drie gemeenten. Jaap: “Tot nu toe liep al het internetverkeer via slechts één telecomprovider en via één enkele verbinding. Wij hadden wel een back-up verbinding, maar deze werd uitsluitend bij incidenten ingezet. Hiervoor moesten we dan handmatig een aantal acties verrichten. Wij vonden dat niet meer van deze tijd. Onze burgers, bedrijven, maar ook onze medewerkers moeten er van aan kunnen dat het gewoonweg werkt. Je kan het als gemeente niet meer permitteren om er een aantal uren uit te liggen.”

 

Nooit meer omnummeren

Veel internetprocessen maken gebruik van vaste IP-nummers. Wouter: “Deze IP-adressen hebben wij in bruikleen van onze telecomprovider. Voor alleen surfen op het internet voor onze medewerkers is dat geen probleem. Het wordt anders als onze processen ook van deze IP-adressen gebruik maken. Dit is zo verweven met elkaar. Hierdoor is de afhankelijkheid van de telecomprovider erg groot. Je kan namelijk niet zomaar overstappen naar een andere internetverbinding. Daarom wilden wij onze eigen IP-adressen. Deze adressen staan op naam van de gemeente en staan hierdoor los van de telecomprovider. Wij hoeven dadelijk nooit meer om te nummeren.”

 

Sterke visie over multi-provider strategie

“eGem bestaat nu ruim vier jaar. Wij hadden al veel berichten gelezen en gehoord. De waardering voor deze club is groot bij ons. Ze bieden met eGem Diginetwerk een alternatief voor het Gemnet-netwerk. Daarnaast heeft eGem een sterke visie over multi-provider verbindingen. Zij hebben in een korte tijd laten zien dat dit ook erg goed werkt. Bij zowel kleine als grote gemeenten. Het enthousiaste verhaal van Paul van Bergen van ICT Rijk van Nijmegen over zijn ervaringen gaf de doorslag. Zij hebben twee internetverbindingen, één via GT Vast en één via eGem. eGem regelt de gehele rataplan.”

 


Onafhankelijk met IP-adressen

Vanaf de oprichting streeft eGem naar onafhankelijkheid voor overheden. Door als overheid namelijk gebruik te maken van eigen IP-adressen blijft de overheid onafhankelijk van telecomprovider. Zo kunnen overheden eenvoudig verhuizen met behoud van de eigen IP-adressen. Dat scheelt tijd en geld. eGem helpt overheden om deze toekomst vaste stap te maken. Lees hier meer.