eGem e-mailt veilig en eenvoudig met ZorgMail

29 januari 2020

De medewerkers van eGem kunnen sinds januari 2020 ook veilig e-mailen met hun eigen e-mailadressen. Dit gaat via ZorgMail. Niet onbekend voor eGem. Sinds 2015 is eGem namelijk al partner van Enovation voor deze veilige e-maildienst. En met succes. In de afgelopen jaren zijn veel gemeenten klant geworden. ZorgMail blijkt een bewezen en vertrouwde mailoplossing. Overheden kunnen hiermee binnen een community van 18.000 organisaties en vooral ook naar burgers en bedrijven veilig e-mailen.

 

Voorkomen van irritaties

In de ideale wereld van een CISO, CIO of FG zou er geen enkele communicatie verbinding buiten de organisatie bestaan. Alles zou technisch helemaal dicht getimmerd worden en gebruik van internet zou worden verboden. We weten als eGem dat de praktijk heel anders is. Het vinden van de juiste balans tussen enerzijds gebruikersgemak en anderzijds informatiebeveiliging is dan ook voor veel ICT mensen een uitdaging. ZorgMail weet door de jarenlange ervaring dat medewerkers vooral ook zelf moeten nadenken. Een te veel aan technische beperkingen en of waarschuwingen in de vorm van alarmerende pop-ups zorgt namelijk al snel voor de nodige irritaties bij gebruikers. De oplossing mist dan zijn doel en medewerkers zoeken dan naar andere manieren. ZorgMail zorgt er daarom voor dat irritaties, zo veel als mogelijk is, worden voorkomen. Dat vermindert de kans op datalekken.

 

Grote community en NTA 7516 zorgen voor gebruikersgemak

In de architectuur van ZorgMail zit gebruikersgemak al standaard ingebakken. ZorgMail is namelijk een e-mail en berichten community. ZorgMail kent daardoor een aantal voordelen ten opzichte van reguliere veilige email oplossingen in de markt. Omdat aangesloten organisaties onderdeel uitmaken van de community, zijn zij in staat om eenvoudig, veilig en efficiënt berichten met elkaar uit te wisselen. De kans op irritaties is hierdoor sterk verminderd. De zes voordelen van een e-mail en berichtencommunity treft u aan in een eerdere blog van ons. Met de komst van de norm NTA 7516 wordt de community alleen maar groter. Binnen deze norm is namelijk ook de interoperabiliteit tussen verschillende veilige mail leveranciers geregeld. Dat betekent nog meer gebruikersgemak.

 

Menselijke fouten voorkomen en herstellen

Het klinkt als muziek in de oren bij veel CISO’s, CIO’s of FG’s. Allerlei technische maatregelen zodat medewerkers bij de minste of geringste verkeerde beweging worden gewaarschuwd door geluidssignalen, pop-ups of rode knipperende schermen. Een aantal oplossingen in de markt heeft deze functionaliteiten in zich. Maar ook met Gegevensbeschermingstools van bijvoorbeeld Microsoft Exchange en Office 365 kan dit bijvoorbeeld. Gegevensbeschermingstools helpen bij het identificeren, het monitoren en beschermen van gevoelige informatie door middel van inhoudsanalyse. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor het beschermen van gegevens, in de vorm van waar het wordt opgeslagen, wanneer het verplaatst wordt en wanneer het wordt gedeeld. Maar pas op: begin klein.

 

ZorgMail integreert met Microsoft

Eerder had ZorgMail eigen gegevensbeschermingstool binnen ZorgMail. Daar is ZorgMail een tijd terug al van afgestapt vanwege de volgende redenen:

– Gegevensbeschermingstools zijn niet alleen een e-mail en/of berichten kwestie. Gegevensbeschermingstools gaan veel verder; het gaat om het beschermen van gegevens in de gehele organisatie, in de vorm van waar het wordt opgeslagen, wanneer het verplaatst wordt en wanneer het wordt gedeeld.

– Veel organisaties en dus ook gemeenten kennen het Office 365 Compliance Center en zijn hiermee vertrouwd. Rapportages kunnen hier eenvoudig worden gemaakt en beleidsregels kunnen hier centraal worden geconfigureerd.

ZorgMail kiest er daarom voor om de krachtige gegevensbeschermingstools van Microsoft Exchange en Office 365 bij gemeenten te koppelen met de ZorgMail dienst. Op deze manier worden de risico’s op datalekken door de gehele organisatie sterk verminderd. En heel belangrijk niet uitsluitend op het gebied van e-mail.

 

De naam ‘ZorgMail’

ZorgMail is groot geworden binnen het zorgveld. Hier kennen veel mensen de naam van. De meeste patiënten hebben wel eens medische informatie ontvangen van hun arts via ZorgMail. Dat ZorgMail daarom vaak met de zorg wordt geassocieerd is glashelder. Maar doet ZorgMail te kort. Want ZorgMail is al een geruime tijd een generieke veilige e-mailoplossing, die dan ook prima functioneert bij andere type organisaties. Dat hebben bijvoorbeeld de 180 gemeenten in Nederland bewezen. Helemaal niet gek dus dat eGem vanaf nu ook veilig e-mailt met ZorgMail.

Meer weten en benieuwd naar onze ervaringen? Neem dan contact met ons op.