Internet redundantie met 4G Back-up

19 maart 2020

De wereldwijde Corona virus uitbraak maakt nogmaals pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de beschikbaarheid is van verschillende dataverbindingen voor overheden. De internetverbinding is cruciaal als de dienstverlening naar burgers en bedrijven door moet blijven draaien. En masse gaan ambtenaren vanuit huis werken. Op dat moment is het internet ook een cruciale schakel om te kunnen blijven werken. Zorgen voor een goede beschikbaarheid van verbindingen is dan een must. Internet redundantie door middel van 4G back-up kan hierbij een goede aanvulling zijn.

 

Koppelpunt Publieke Sectoren is vitale infrastructuur

Deze aanvulling geldt zeer zeker ook voor Diginetwerk. Diginetwerk is een cruciaal netwerk. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft onlangs het Koppelpunt Publieke Sectoren (KPS) van Diginetwerk als vitale digitale infrastructuur gecategoriseerd. Dat is niet voor niets. Over Diginetwerk gaan verschillende kritische overheidsprocessen. Zo kunnen gemeenten reisdocumenten aanvragen via Diginetwerk of de persoongegevens opvragen van de inwoners van Nederland. Deze dienstverlening moet het altijd blijven doen. Zeker in onzekere tijden, zoals een pandemie.

 

Back-up versus altijd online

Wij zien gelukkig steeds meer redundante netwerkverbindingen bij overheden. Voor zowel Internet als Diginetwerk. Dat is een goede zaak. Want door internet redundantie neemt de beschikbaarheid neemt toe. Als één verbinding uitvalt, dan heb je altijd nog een tweede verbinding. In het geval van een calamiteit schakel je dan handmatig of automatisch naar de back-up verbinding. Dit valt en staat met de aanwezigheid van mensen, regelmatige testen en/of het gebruik van de juiste procedures. De 112-storing uit 2019 laat zien dat ondanks genomen maatregelen, de back-ups uiteindelijk niet werkten. Bij netwerkverbindingen is er de mogelijkheid voor een actief-actief configuratie. Dat betekent dat beide verbindingen altijd online zijn en het netwerkverkeer wordt verdeeld. Op deze manier weet je dat de ‘back-up’ altijd werkt. Verrassingen behoren dan snel tot het verleden.

 

Single-provider versus Multi-provider

Helaas zijn er ook nog diensten ondergebracht bij 1 enkele telecomprovider. Dit heeft uiteraard voordelen maar het heeft ook nadelen. De 112 storing heeft dit pijnlijk laten zien. Toen een Vodafone storing een aantal jaren geleden zorgde dat een groot deel van Nederland niet meer mobiel bereikbaar was, zijn er maatregelen genomen. De grote telecomproviders zorgden er samen voor dat in het geval van calamiteiten bij 1 enkele provider het mobiele verkeer wordt overgenomen door de andere providers. Bij Internet of Diginetwerk verbindingen is het ook mogelijk om met meerdere telecomproviders te werken. We noemen dit Multi-provider. Een verbinding gaat via provider A en de ander gaat via provider B. Zo is het risico van uitval sterk gereduceerd. eGem heeft dit bijvoorbeeld voor de gemeente Nijmegen gerealiseerd. Internet redundantie via meerdere telecomproviders geeft maximale beschikbaarheid.

 

4G als extra back-up

eGem breidt de multi-provider strategie nu verder uit met 4G back-up. Deze dienstverlening is mogelijk in combinatie met alle type eGem netwerkverbindingen. Waaronder Internet en Diginetwerk. eGem implementeert een 4G router waar het interne netwerk aan gekoppeld kan worden. Door te kiezen voor een zogenaamde BGP configuratie schakelt de verbinding automatisch over zonder dat u handmatig aanpassingen hoeft te doen. Zodra de primaire lijn weer actief is, wordt de verbinding automatisch hersteld en wordt er geen verkeer meer gestuurd via de 4G router. Er kan  gebruik worden gemaakt van dezelfde IP adressen op beide verbindingen. De 4G router kan daarnaast op elke locatie met 4G bereik worden geplaatst.  Ook in geval van calamiteiten kan eGem snel een werkende Dignetwerk of Internet verbinding leveren.