CKI van BKR aangesloten op Diginetwerk

11 januari 2022

Het heeft even geduurd, maar sinds begin 2022 is ook het BKR aangesloten op Diginetwerk. Gemeenten en gemeentelijke kredietbanken hebben er nu een extra optie bij gekregen om een verbinding te maken met het Centraal Krediet Informatiesysteem van het BKR. Dubbele verbindingen zijn daarmee verleden tijd en aansluiten kan nu eenvoudig en voordelig.

 

Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI)

Het CKI staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem en dit wordt gebruikt door het BKR om schulden van de Nederlanders bij te houden.

In het Centraal Krediet Informatiesysteem staan zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd. Dan hebben we het over zo’n 20 miljoen kredieten: doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, telefoonkredieten, credit cards, rood staan, restschulden, verzendhuiskredieten, hypotheken met een ander onderpand dan een eigen huis, private lease auto’s, schuldhulp en zakelijke kredieten waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is. BKR is de eigenaar van CKI. Zij registreert onder andere het kredietbedrag, de persoonsgegevens, de looptijd, de aflossingsdatum en eventuele achterstanden of andere onregelmatigheden.

 

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Gemeenten zijn aangesloten op het CKI vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemeenten mogen kredietgegevens van inwoners opvragen om een plan van aanpak te maken bij schuldhulp. En gemeenten zijn verplicht om kredietaanbieders te informeren wanneer een inwoner schuldhulpverlening krijgt.

Vanaf 1 januari geldt de aangepaste Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemeenten zijn vanaf dan verplicht om kredietaanbieders te informeren dat een inwoner schuldhulp krijgt. Dat doen zij door de schuldhulp te melden in het CKI. Daarvoor sluiten gemeenten aan op het CKI. Voor de operationele afhandeling kunnen zij een verwerker inschakelen. Gemeenten (of hun verwerker) mogen het CKI ook raadplegen om een beeld van de situatie van de consument te krijgen.

Aansluiten op CKI van BKR

Wilt u als organisatie aansluiten op CKI van BKR, dan zijn er meerdere mogelijkheden. eGem biedt vanaf nu de mogelijkheid om aan te sluiten via Diginetwerk. Dit doen wij door een Diginetwerk verbinding te maken naar uw datacentrum of naar uw locatie. Wilt meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op of maak direct een (virtuele) afspraak.

 

Wgs-inlezen module

U kunt via eGem ook aansluiten op de Wgs-inlezen van Stichting Inlichtingenbureau (IB). Deze dienst zorgt ervoor dat informatie uit verschillende landelijke bronnen beschikbaar kan worden gesteld aan de afdeling schuldhulpverlening bij gemeenten. Op deze manier komen gegevens van de inwoner direct digitaal in de eigen, gemeentelijke applicatie beschikbaar. Meer info treft u hier aan.

Meer informatie

Nieuwsgierig wat eGem voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op of maak een (virtuele) afspraak.