Gemeente Bunschoten wijkt betrouwbaar uit met Diginetwerk

27 maart 2024

De Gemeente Bunschoten staat voor een moderne uitdaging: het waarborgen van hun dienstverlening ondanks ICT-storingen door calamiteiten zoals brand of cyberaanvallen. De afhankelijkheid van ICT in gemeentelijke processen werd duidelijk tijdens een cyberoefening, waarbij bleek hoe cruciaal digitale systemen zijn voor dagelijkse diensten zoals het uitgeven van paspoorten en het verlenen van vergunningen.

Veerkracht in de ICT-infrastructuur

Christiaan Hartman, de initiator van de oefening en Regionale CISO en Informatiemanager bij de gemeente, benadrukt het belang van veerkracht in de ICT-infrastructuur om diensten snel te kunnen hervatten na een incident. De verplichting voor gemeenten om binnen twee dagen na een calamiteit essentiële registraties zoals de Basisregistratie Personen (BRP) en Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) operationeel te hebben, legt extra druk op het vinden van robuuste uitwijkoplossingen.

De Oplossing: Diginetwerk

Bunschoten wilde echter verder gaan door ook andere diensten snel te herstellen, iets wat hun vorige uitwijkoplossing niet meer kon garanderen. Dankzij de flexibiliteit die Diginetwerk biedt, vond Bunschoten in GTS Online een partner die niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen maar ook extra maatwerk levert. GTS Online maakt gebruik van een eigen cloudplatform, waardoor een snelle en veilige uitwijkomgeving wordt gegarandeerd, met respect voor privacy en beveiliging door een fysiek gescheiden netwerk.

Positieve resultaten

De praktische uitvoering van deze samenwerking heeft al positieve resultaten opgeleverd. Tijdens een test werd duidelijk dat de overstap naar de uitwijkomgeving snel en soepel kan verlopen, met de verwachting dat dit proces bij een volgende keer nog efficiënter zal zijn. Gemeente Bunschoten zet zo in op een betrouwbare uitwijk, zelfs in tijden van calamiteiten.

Bron: Logius

Lees het hele verhaal

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van gemeente Bunschoten? Check Diginetwerk als uitwijk voor gemeenten.