Onafhankelijk
en toekomstvast

"Je kan het als gemeente niet meer permitteren om er een aantal uren uit te liggen."

De gemeente Gouda heeft gekozen voor eGem Internet als alternatief voor de enkele telecomprovider die zij tot nu toe gebruikten. Als gemeenten maken zij steeds meer gebruik van clouddiensten die vaak via internet worden aangeboden. Hierdoor neemt de afhankelijkheid van het internet voor de gemeenten toe en zijn robuuste internetverbindingen noodzakelijk. Naast Internet maken de gemeenten ook gebruik van Diginetwerk. Een korte klantcasus over eGem Internet en Diginetwerk verbindingen bij de gemeenten Gouda, Waddinxveen en Zuidplas.

Eén verbinding, één telecomprovider
De gemeente had voorheen slechts één internetverbinding via een enkele telecomprovider. Hoewel ze wel een back-up verbinding hadden, werd deze uitsluitend bij incidenten ingezet. De gemeente vond dit niet meer van deze tijd en wilde ervoor zorgen dat hun burgers, bedrijven en medewerkers erop kunnen vertrouwen dat het internet gewoonweg werkt.

Toenemende afhankelijkheid
De afhankelijkheid van het internet voor gemeenten neemt toe omdat ze steeds meer gebruik maken van clouddiensten. Deze diensten worden vaak via het internet aangeboden, waardoor een robuuste internetverbinding essentieel is. Dit geldt voor alle gemeenten, niet alleen die van Gouda.

Vast aan telecomprovider
Veel internetprocessen maken gebruik van vaste IP-adressen. Telecomproviders geven deze adressen uit. Dit is geen probleem als deze IP-adressen alleen worden gebruikt voor surfen op het internet, maar het wordt anders als ze ook worden gebruikt voor interne processen. De afhankelijkheid van de telecomprovider wordt dan erg groot, omdat het niet zomaar mogelijk is om over te stappen naar een andere internetverbinding.

Eigen IP-adressen
Daarom wilde de gemeente Gouda haar eigen IP-adressen hebben, die op naam van de gemeente staan en hierdoor los staan van de telecomprovider. Dit zorgt ervoor dat ze nooit meer hoeven om te nummeren.

Enthousiaste referenties
Het enthousiaste verhaal van Paul van Bergen van ICT Rijk van Nijmegen over zijn ervaringen met eGem gaf de doorslag voor de gemeente Gouda om ook voor eGem te kiezen. Ze hebben twee internetverbindingen, één via GT Vast en één via eGem, en eGem regelt de gehele rataplan. Dit gaat de gemeente veel gedoe en tijd schelen, aldus Wouter Barendsen, senior netwerkbeheerder bij de gemeente Gouda, Waddinxveen en Zuidplas.

Multi-provider
De gemeente Gouda heeft er daarom voor gekozen om via eGem met twee verschillende telecomproviders aan te sluiten op Internet, zodat ze niet afhankelijk zijn van slechts één telecomprovider. De Multi-provider strategie van eGem slaat aan en zorgt ervoor dat gemeenten niet afhankelijk zijn van slechts één telecomprovider.

Dynamisch koppelen
Met de nieuwe oplossing is alles dynamisch aan elkaar gekoppeld door middel van Border Gateway Protocol (BGP). Dit stelt eGem in staat om snel en naadloos tussen verschillende internetproviders te schakelen en te zorgen voor betrouwbare connectiviteit.

Ook Diginetwerk
eGem biedt met Diginetwerk een alternatief voor het Gemnet-netwerk en heeft een sterke visie op multi-provider verbindingen. Jaap van Liere, senior netwerkbeheerder bij de gemeente, waardeert eGem om hun expertise en ervaring met het implementeren van multi-provider oplossingen bij zowel kleine als grote gemeenten. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat ze niet afhankelijk zijn van slechts één telecomprovider, en de Multi-provider strategie van eGem biedt hier een goede oplossing voor.

“Dit gaat ons zoveel gedoe en tijd schelen!”

Wouter Barendsen, senior netwerkbeheerder bij de gemeente Gouda, Waddinxveen en Zuidplas

 

 

 

Contact ons