Gebruikersvriendelijke en veilige toegang voor gemeenten met eGem ID

9 mei 2016

Samenwerking tussen AET Europe en eGem verhoogt beveiligingsniveau

AET Europe en eGem trekken samen op om een gebruikersvriendelijk toegangssysteem aan te bieden aan Nederlandse gemeenten en andere lokale overheden. De eGem-ID pas wordt ingezet als toegangsmiddel, identificatie- en authenticatiemiddel voor ambtenaren en voldoet aan de hoogste beveiligingsstandaarden.

Lokale overheden gaan onderling steeds intensiever samenwerken voor een efficiënte en publieke dienstverlening waardoor extra beveiligingsmaatregelen noodzakelijk zijn.

eGem-ID pas voor ambtenaren

eGem-ID pas wordt ingezet als toegangsmiddel, identificatie- en authenticatiemiddel en gaat fysieke beveiligingssystemen, digitaal certificaatmanagement en kaartsleutel-management in één geavanceerd systeem combineren. Hierbij valt te denken aan toegangscontrole met 2-factor authenticatie voor elke werkplek en informatiesystemen, fysieke toegang tot gemeentekantoren en gebouwen maar ook aan digitaal ondertekenen van gemeentelijke stukken. eGem-ID pas werkt alleen met de juiste autorisatie. Dat geldt voor zowel de fysieke toegang als de toegang tot gemeentelijke applicaties. Het vergroten van gemak, gebruikersvriendelijkheid en eenvoud zijn cruciaal voor de (eind)gebruiker van dergelijke toegangssystemen.

Veilige digitale handtekening

De nieuwe eGem-ID pas voldoet ook aan de (BIG)-normen voor informatiebeveiliging van de Nederlandse overheid (IBD) doordat er gebruik wordt gemaakt van 2-factor authenticatie. Het authenticatiesysteem is te vergelijken met de combinatie van een bankpas en pincode en is voor gemeenten veilig en gebruiksvriendelijk in te zetten. Op deze manier kunnen ambtenaren digitale handtekeningen onder (juridische) gemeentelijke documenten zetten. Dit betekent besparing van tijd en geld. Bovendien biedt het garantie over identiteit en afkomst van digitaal verstuurde documenten en het geeft zekerheid over de integriteit van deze documenten.

Johan van Marle, directeur eGem verteld over eGem-ID pas: “Ambtenaren hoeven geen verschillende wachtwoorden meer te onthouden..” Mike van Uum, COO bij AET gaat in op de borging van veiligheid: “Technische en organisatorische procedures gaan misbruik tegen, borgen de veiligheid en zorgen voor maximale flexibiliteit en gebruikersgemak. Met deze samenwerking helpen wij  lokale overheden te voldoen aan de hoogste beveiligingseisen voor zowel fysieke als logische toegang”

Lees meer over: de oplossing en onze eerste blog hierover.