Ik moet als softwareleverancier aansluiten op GGI-netwerk

19 maart 2019

“Ik ben softwareleverancier bij gemeenten. Ik lever mijn software met name als een dienst vanuit een beveiligd datacentrum. De medewerkers van de gemeente krijgen toegang tot de gemeentelijke software via een netwerkverbinding. Eén van mijn gemeenten vraagt mij nu om aan te sluiten op het GGI-netwerk van VNG Realisatie. Wat kan ik doen? ”

Deze vraag kreeg eGem onlangs gesteld. In dit artikel beschrijven wij de mogelijkheden voor gemeentelijke softwareleveranciers. Om de vraag van de gemeente goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst wat nader uitleggen.

 

Wat is GGI-netwerk?

Het GGI-netwerk is een besloten netwerk van VNG Realisatie. Het netwerk is ontstaan vanuit de aanbesteding GT VAST. In deze aanbesteding zijn een aantal diensten, waaronder netwerkverbindingen gegund aan één telecomprovider. Ingeschreven gemeenten kunnen hierdoor verbindingen en vaste telefonie afnemen. Naast deze individuele diensten, kunnen gemeenten ook optioneel aansluiten op een gezamenlijk netwerk: het GGI-netwerk.

Het GGI-netwerk kent een aantal belangrijke kenmerken:

Optioneel

GGI-netwerk is optioneel voor gemeenten. GGI-netwerk kent daardoor geen verplichting, waardoor gemeenten zelf kunnen kiezen.

Interoperabel

Het GGI-netwerk is interoperabel. Het is een Diginetwerk koppelnetwerk en maakt daardoor onderdeel uit van Diginetwerk. Het netwerk dient zich te houden aan het Diginetwerk Afsprakenstelsel.

 

Wat is Diginetwerk?

Er zijn meerdere besloten overheidsnetwerken in Nederland. Deze overheidsnetwerken kunnen niet zondermeer met elkaar communiceren. Ze hebben allemaal hun eigen regels en voorwaarden. Om deze reden zijn sommige overheden niet op één, maar vaak op meerdere besloten netwerken aangesloten.

Diginetwerk van Logius zorgt ervoor dat deze besloten netwerken wel gestandaardiseerd met elkaar kunnen communiceren en dat je als aangesloten organisatie maar één keer hoeft aan te sluiten. Zonder gedoe en met een garantie op beschikbaarheid.

In de onderstaande afbeelding wordt dit duidelijk gemaakt. Onder andere gemeente Molenlanden en gemeente Amsterdam zijn aangesloten via het koppelnetwerk eGem. Zij kunnen zondermeer communiceren met alle andere aangesloten organisaties. Bijvoorbeeld voor de Basis Registratie Personen (BRP) van de Rijksdienst voor IdentiteitsGegevens (RvIG). Deze landelijke voorziening is aangesloten via de Haagse Ring. Het maakt dus niet uit via welk koppelnetwerk u bent aangesloten.

 eGem en GGI-netwerk als onderdeel afsprakenstelsel Diginetwerk

Hoe sluit u nu aan?

Omdat GGI-netwerk een koppelnetwerk is van Diginetwerk, maakt het dus voor zowel overheden als gemeentelijke software leveranciers niet meer uit via welk koppelnetwerk u wenst aan te sluiten. Het is ook niet noodzakelijk om op één en hetzelfde koppelnetwerk aan te sluiten om met aangesloten organisaties te communiceren.

Wilt u als organisatie of softwareleverancier aansluiten op een ‘koppelnetwerk’, dan is dat niet zondermeer bij alle koppelnetwerken mogelijk. De Haagse Ring is een netwerk voor met name rijksoverheden en het Suwinet is alleen bedoeld voor organisaties uit het Werk en Inkomen domein.

U kunt dus tot op bepaalde hoogte kiezen met wie u zaken wilt doen. Oriënteer u op de verschillende koppelnetwerken, maak kennis met de mensen achter deze koppelnetwerken en maak een keuze, kies voor kwaliteit.