Ervaringen met online e-learning om cybergevaren te herkennen

17 juni 2020

Anouschka Anepool, functionaris gegevens bescherming van WSP Parkstad is eind 2019 op zoek gegaan naar een online e-learning tool in combinatie met een kennis- of spel show. Geen overdaad aan regels, maar direct toepasbare handvatten om gedragsverandering te stimuleren. Met als voornaamste doel, leer medewerkers om cybergevaren te herkennen en veilig te werken.

Na een inventarisatie op het web en het raadplegen van referenties en relaties, koos WSP Parkstad voor eGem, een bekende op de SW/participatie markt. Hoe ging dat allemaal….?

 

Rapportage

WSP Parkstad stelde eisen aan de rapportage, de zichtbaarheid van de effecten van de training (ervaring cijfers) en de voortgang. Belangrijk voor de keuze waren:

  • Een clickrate tussen de 15% en 25%, een prima click rate om de ‘awareness’ hoog te houden zonder medewerkers te demotiveren.
  • Bij elke phishing mail wilde WSP Parkstad de resultaten ontvangen (de click rate) waarbij ook de gemiddelde click rate van alle klanten vermeld werd (benchmark) om aan te geven of WSP Parkstad boven of onder het gemiddelde zitten.
  • De diverse rollen, waaronder een tweetal ‘auditor’ rollen. Bij één van de auditor rollen kon de persoon de voortgang en resultaten zien van alle medewerkers in haar groepen (afdelingsmanager). Een andere auditor rol is voor de security officer die de voortgang en resultaten kon inzien van alle medewerkers.
  • WSP Parkstad wilde snelle en duidelijke overzichten van de effecten binnen 3 maanden.

De resultaten van de phishing simulaties moesten laten zien dat mensen beter in staat zijn om phishing mails te herkennen. Hoe weet je dat vooraf?

 

Keuze en intensiteit

Anouschka Anepool, “Ik ben ervan overtuigd dat je de medewerkers niet onnodig moet belasten. Ik wil dat iedereen het nut van het leren inziet, zodat er ook nieuwsgierigheid ontstaat en dat men het graag wil leren. En dan is de manier waarop geleerd wordt van belang. En als beheerder wil ik graag flexibel zijn in het samenstellen van het leerprogramma, zodat ik kon bijsturen”.

In het e-learning programma van eGem kwam dat duidelijk terug. We hadden de mogelijkheid een leerprogramma samen te stellen, en konden daarbij eenvoudig zelf bepalen welke module(s) op welk moment voor welke groep gebruikers beschikbaar kwamen.

Door de ervaring en ervaringscijfers, weet je ook dat dit effect heeft. Gelukkig heeft eGem daar uitgebreid rapportage als bewijs voor aangeleverd.

Na het testen van een les e-learning uit het uitgebreide pakket van modules, werd de keuze voor eGem gemaakt. Er werd gestart met een interactieve kennis sessie, wat een hele goede opstap gaf naar de e-learning.

 

Achteraf, tevreden?

“De keuze voor eGem heeft voor ons erg goed uitgepakt. We kunnen gerust zeggen dat de deelname van de medewerkers erg goed is geweest en onze doelstellingen zijn ruimschoots behaald. We kunnen dit zeker aanraden bij collega’s. Jullie krijgen een mooi rapportcijfer… een 9.”

 

Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?

Vraag nu geheel vrijblijvend een online demo aan. U ontvangt dan per e-mail de instructies om toegang te krijgen tot onze online leeromgeving. Op deze manier heeft u snel inzicht in de mogelijkheden, die eGem u kan bieden.