Diginetwerk in de praktijk

28 november 2023

Vanuit onze rol als Diginetwerkleverancier is eGem gevraagd om een Diginetwerk-aansluiting te leveren bij zowel het Noordelijk Belastingkantoor (NBK) als bij softwareleverancier GouwIT. Bijzonder daarbij was het aansluiten van de cloudomgeving van NBK. Dit had eGem op deze wijze nog niet eerder gedaan. Logius heeft de direkt betrokkenen bij NBK, GouwIT en eGem geïnterviewd, waardoor de Diginetwerk ervaringen uit de praktijk zijn opgetekend.

Context en belang gegevens klanten

Een groot deel van de bewoners van Noord-Nederland krijgt via het NBK belastingaanslagen op de (digitale) mat. ‘We versturen jaarlijks zo’n 1 miljoen aanslagen en staan daarvoor bijvoorbeeld in verbinding met het Kadaster voor gegevens over adressen en met de Basisregistratie Personen, schetst informatieadviseur Jakob Boer. ‘Dat maakt dat in onze systemen veel persoonsgegevens zitten waarvan we te allen tijde willen voorkomen dat ze op straat komen te liggen.’

Voor een veiliger alternatief dan het open internet, was het NBK al gebruik gaan maken van Diginetwerk: een besloten netwerk voor gegevensuitwisseling tussen organisaties met een publieke taak. ‘Daarmee hadden we in 1 klap de hoogste veiligheidsstandaarden geïmplementeerd’, verklaart Jakob. Maar in 2022 maakte het NBK zich op voor een grote transitie die ook op het vlak van gegevensuitwisseling een nieuwe uitdaging presenteerde.

Veel veiliger dan internet

GouwIT, sofwareleverancier voor de belangrijkste NBK-applicatie, de belastingapplicatie, hielp het NBK bij deze uitdaging. Bas Smulders (GouwIT) blikt terug op de eerste verkenningen, waarbij hij als teamleider systeembeheer betrokken was. ‘We hebben van alles onderzocht om de wensen van NBK op een zo veilig mogelijke manier voor elkaar te krijgen.’

Cloudoplossing op Diginetwerk

Het resultaat: de cloudoplossing zou niet inprikken op het internet, maar op Diginetwerk. Een unieke oplossing.

Het hele verhaal van NBK leest u hier of bekijk hier de ervaringen van GouwIT.

Bron: Logius

Download het praktijkverhaal

Logius heeft het verhaal van NBK, GouwIT en eGem opgetekend en in een document gezet. Deze kunt u bij ons opvragen.

Nieuwsgierig wat eGem voor uw organisatie kan betekenen of op zoek naar meer informatie over het Diginetwerk van eGem? Check eGem Diginetwerk.