Redundantie is essentieel voor bedrijfscontinuïteit

31 maart 2020

Een netwerkverbinding kan zomaar uitvallen. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn. Veel kritische processen zijn namelijk afhankelijk van een stabiele netwerkverbinding. Uitval van bijvoorbeeld een Diginetwerk verbinding kan betekenen dat gemeenten geen rijbewijzen meer kunnen uitgeven. En op het moment dat de internettoegang niet meer werkt, dan is bijvoorbeeld thuiswerken bijna niet meer mogelijk. Thuiswerkers hebben op dat moment geen toegang meer tot applicaties en data via de onderbroken internet verbinding van het bedrijf. De bedrijfscontinuïteit is dan in het geding. Zorg daarom voor redundantie in de netwerkverbindingen.

 

Praktijk toont uitval aan

Overheden werden maandag 24 juni 2019 verrast door een landelijke storing van het noodnummer 112. Ondanks maar liefst 4 back-up systemen bij een telecomprovider bleek 112 urenlang niet bereikbaar voor burgers in nood. Op 25 november 2019 blijkt een kabelbreuk de boosdoener te zijn dat verschillende overheidsinstanties een geruime tijd niet bereikbaar zijn. Ook midden in de Corona crisis op maandag 30 maart 2020 blijkt het telefoonplatform van een telecomprovider voor ruim anderhalf uur plat te liggen. Onder andere overheden en ziekenhuizen zijn gedurende deze periode niet bereikbaar.

 

Duimen draaien

Niet alleen grote storingen kunnen een impact hebben op de bedrijfscontinuïteit. Ook een storing op een ICT afdeling zelf kan voor de nodige problemen zorgen. Zo zorgde een storing op donderdag 5 maart 2020 ervoor dat de gemeente Groningen niet of nauwelijks bereikbaar was.  Dat had de hele dag gevolgen voor de dienstverlening van diverse afdelingen, zoals het klantencontactcentrum en de afdeling Burgerzaken. Ook medewerkers van de Dienst Sociale Zaken en Werk ondervonden de gevolgen. ‘Ik zit de hele dag al duimen te draaien en er gebeurt niks’, zei één van hen. ‘Ik ga maar naar huis.’ Dit voorbeeld werd door anderen gevolgd.

 

Redundantie in verbindingen is nuttig

Bedrijven en overheden kunnen zich maximaal wapenen tegen uitval van netwerkverbindingen. Zo kun je er voor zorgen dat je niet afhankelijk bent van slechts één internet verbinding, maar dat je altijd kan beschikken over minimaal twee verbindingen. Bij uitval van de ene connectie heb je altijd nog de tweede connectie tot je beschikking. Maar dan is het wel handig om er voor te zorgen dat de verbindingen volledige gescheiden je pand binnen komen en dat het verbindingen zijn van twee verschillende telecomproviders. Met deze Multi-provider strategie wordt de uitval tot een minimum beperkt.

 

BGP zorgt voor netwerkstabiliteit

Op het moment dat je beschikt over twee verschillende internet verbindingen, wil je ook dat een en ander dynamisch werkt. Hiervoor is het Border Gateway Protocol (BGP) ontwikkeld. BGP biedt netwerkstabiliteit. Het zorgt er namelijk voor dat routers zich snel kunnen aanpassen om pakketten te verzenden via een andere verbinding als de ene internet verbinding uitvalt. BGP maakt routeringsbeslissingen op basis van paden, regels of netwerkbeleid die zijn geconfigureerd door een specialist. Elke BGP-router onderhoudt een standaard routeringstabel die wordt gebruikt om pakketten onderweg te leiden naar hun plaats van bestemming.

 

Behoud IP-nummers

Indien een organisatie beschikt over eigen IP-adressen, dan kunnen deze worden gebruikt. Omnummeren is dan niet meer nodig. Veel internetprocessen maken namelijk gebruik van vaste IP-nummers. Veel organisaties hebben deze IP-adressen in bruikleen van een telecomprovider. Voor alleen surfen op het internet voor medewerkers is dat geen probleem. Het wordt anders als kritische processen ook van deze IP-adressen gebruik maken. Hierdoor is de afhankelijkheid van de telecomprovider erg groot. Je kan namelijk niet zomaar overstappen naar een andere internetverbinding. Daarom zijn eigen IP-adressen een must.

 

Betrouwbare redundantie partner

Veel bedrijven en organisaties willen hun netwerk redundantie overlaten aan specialisten. Het inregelen van BGP is namelijk niet voor iedereen weg gelegd. eGem heeft jarenlange ervaring en expertise in het leveren van redundante netwerk connectiviteit. Wij bieden dit op verschillende soorten netwerken aan. Zo beheert eGem het eGem Diginetwerk koppelnetwerk, waardoor overheden redundant en via verschillende telecomproviders kunnen aansluiten. eGem doet dit bijvoorbeeld voor gemeente Amsterdam en de GR de Bevenlanden. Op Internet connectiviteit verzorgen wij onder andere de configuratie van de gemeente Nijmegen en de gemeente Gouda.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op als u meer informatie wilt ontvangen.